Ако карането на мотор ви е любимо хоби, то за вас със сигурност е от значение да имате екипировка за мотор с хубав дизайн. Но замисляли ли сте се дали екипировката  ви дава достатъчна безопасност. Въпреки че карането на мотор или скутер без защитна екипировка все още не подлежи на глоба  навсякъде в България, има мотористи, които подценяват носенето на каска. 

Дизайнът и красивият външен вид на екипировката разбира се са от значение, но също толкова важна е и безопасността, защото колкото и да е красива дадена екипировка, ако тя не ни защитава достатъчно, нейната роля се обезсмисля. Водят се спорове относно това дали си струва да носим каска или не и като цяло дали да инвестираме маса пари във висок клас каска.

Някои хора се отказват от носенето на екипировка поради факта, че марковата екипировка наистина е скъпа. Безопасността ни на пътя зависят от това доколко добре сме екипирани и какво е качеството на екипировката ни. Носенето на екипировка не бива да се подценява, дори ако ще карате само из квартала, защото тя може да ни спаси живота. Истината е, че пътен инцидент може да се случи на всекиго и по всяко време. Животът е безценен, така че по-добре инвестирайте в маркова каска. След инцидент не е сигурно дали ще имате възможност да се върнете и да си вземете по-качествена екипировка. Що се отнася до каската, нейното наличие или липса е разликата между живота и смъртта.

Наистина има маркова екипировка на известни марки, чийто цени са високи, но може да се намери  и такава на по-приемливи цени, която да бъде също с добро качество и да ни осигури прилично ниво на защита. Например има модели каски от 300-500 лв., които биха ни осигурили същото ниво на безопасност като тези за повече от 1000 лв., така че цената не винаги е определяща. Можем да открием надеждна екипировка за мотор  на добра цена в разнообразието от качествена мото екипировка от Moto Ekip. В този онлайн магазин ще откриете различна по дизайн и размери мото екипировка направена от маркови материали като каски, екипи, ръкавици, ботуш, протектори и други компоненти на екипировката за мотор. 

Какъвто и продукт да изберем, добре е да се уверим, че има доказана протекция и да е на авторитетна фирма на пазара на моторна екипировка. Също така трябва да има описание от нея от какви материали е направена. Датата на производство се отбелязва на вътрешната страна на каската. Една каска може да се съхранява без да се ползва в рамките на 5 години, което и препоръчват производителите на мото екипировка.  Ако е била ударена веднъж, тя вече е неизползваема и трябва да се замени с нова. 

Каската не само намалява риска от травми на главата, но и ни предпазва от насекоми, отломки, прах, дъжд, градушка по време на пътуване. Когато си избирате каска, проверете дали има сертификат за качество, едни от които са DOT и Snell стандартите. Сертификатът за качество е показател, че каската е преминала успешно тестове за ниво на здравина, издръжливост, удароустойчивост, влагоустойчивост и други характеристики. Стандартът се дава от самия производител и е означен на гърба на каската.

Другото за което трябва да внимаваме е удобството на екипировката. Колкото и да е качествена, ако тя не е подходящият за нас размер и не ни е удобна, существува риск от инциденти.

В заключение направете добро проучване преди да направите окончателен избор. В момента се предлага огромно разнообразие от моторна екипировка за всеки, така че разгледайте всички опции и не правете никакви компромиси със своята защита на пътя.