Как да засадим правилно новата ни морава?

Как да засадим правилно новата ни морава?

Засяването на нова морава не е лесна задача, но с достатъчно подготовка, добра почва, правилното количество семена и доза търпение, е постижимо. Изготвихме кратък наръчник как да се засее нова морава без да се стига до неуспешни опити. Ако пък вече имате един, два такива, можете да си сверите знанията и да разберете къде сте се провалили в предишните си опити.

Как да изберем най-подходящото време?

Добре е да изчакате най-добрият сезон спрямо семената, които сте избрали. Ако примерно сте се насочили към хладно сезонни треви, тогава подходящо време за засяване са пролетта и есента. Ако въпреки препоръките ги засеете през лятото или зимата има много голяма вероятност да не се захванат изобщо или ако се захванат да не успеят да оцелеят на прекаленото студено или прекаленото горещо време.  Ако пък сте подбрали топло сезонни треви то тогава ранното лято е тяхното време. Покълването им зависи от това дали почвата е достатъчно топла, естествено без да е изсушена от 40 градусова жега.

Какви са условията за изборът на вид трева?

Преди да се хвърлите към точно един определен сорт, проследете внимателно условията и местоположението, където се намира моравата. Освен това пресметнете какъв бюджет ще можете да отделите и в бъдеще. Трябва да наблюдавате и колко време е огрявана от слънце и дали попада на цялата морава или само частично. Допълнително помислете и върху това колко хора ще минават през нея, дали ще има домашни животни и деца.

Каква трябва да почвата?

Можете да вземете проба от почвата и да я занесете за изследване. Можете и сами да направите тест, като pH-то трябва да е между 6 и 7. Ако е повече, на почвата ѝ трябва торене, ако пък е по-малко ѝ трябва варовик или креда. Приготовленията на почвата включват и почистване на почвата от листа, запълване на дупки, ако са се оформили някъде, както и премахването на по-големите камъни. Ако са се оформили и по-големи буци почва се постарайте ги разбиете, за да може почвата да стане рохкава и подходяща за сеене.

Самото садене не е сложно, но трябва да спазвате какво пише на опаковката на семената за количество. В противен случай може да я насеете прекалено на рядко или прекалено гъсто. Започнете от периметъра, като обградите първо площта и после запълните и средата.

Как да поливаме нова ливада?

Когато се грижите за млади стръкове или току що посети семенца е хубаво да държите горния слой на почвата влажен. Влажен не означава мокър, така че се старайте да не преполивате. Ако стане прекалено горещо навън само веднъж дневно поливане няма да бъде достатъчно и може да се наложи да го правите два и дори три пъти. Когато тревичките пораснат над 3 инча можете да разредите поливането до 2 пъти седмично, като дълбочината на мокрия слой трябва да е от 6 до 8 инча.

Как да поддържаме тревните площи?

косачка за трева

Поддръжката е по-лесна отколкото засяването така че не се тревожете. Важно е да торите и поливате достатъчно. Както е от изключителна важност и да я косите по съвсем малко на чести интервали. За тази цел може да ви е много полезна косачка робот Egrobot, която минава навсякъде и отнема само връхчетата без да е нужно да има ръчно управление. Златното правило е никога да не режете повече от една третина от стръкчето, защото така ще нарушите целостта му и може никога повече да не се захване.

Докато тревата на ливадата расте, опитайте се да ограничите стъпването по нея. Не забравяйте, че да отгледаш здрава и лъскава морава е удоволствие, но са нужни старание и последователност, както при всяко друго земеделие.