Защо си заслужава покупката на употребяван компютър?

Нуждаете се от нов компютър или лаптоп? Искате да си вземете качествен модел компютър, който да е с добри параметри, да ви предлага надеждност и удобство? Всеки от нас иска да има един от най-новите компютри със супер дизайн и отлични технически характеристики.

Обаче цените на последните модели обикновено са високи и не всеки може да си ги позволи. В такъв случай сме изправени пред избора да си вземем нисък клас компютър на евтина цена, или компютър втора ръка. И в двата случая спестяваме пари, но  при избора на компютър от нисък клас правим компромис с производителността и качеството на материалите, а с избора на употребяван компютър  получаваме качество на ниска цена. На повечето от нас идеята за покупка на употребяван компютър може да се струва нелепа, но това въобще не е така.

Какво представляват всъщност компютрите втора употреба?

Когато чуем думата“употребяван“, в главата ни изниква представата за нещо, което не е сигурно, че работи както трябва и чието качество може да се постави под съмнение. Повечето хора са скептично настроени относно покупката на нещо втора ръка, но всъщност този мит, че компютрите втора ръка са некачествени трябва да отпадне.

За какво да внимаваме при покупка на употребяван компютър?

Преди закупуването на какъвто и да е компютър- нов или употребяван, е добре да знаем, че най-добрият е този, който подхожда на нашите нужди. тоест, преди да предприемем покупка, трябва да решим точно за какъв тип работа ще ни трябва компютъра. След като решите за какво ще го ползвате, шанса да направите по-разумен и практичен избор е  по-голям.

Произход

Преди да стигнат до фирмата доставчик на компютърна техника, употребяваните компютри втора ръка са били собственост на международни корпорации и банки, които закупуват само бизнес клас компютърна техника, която да предлага надеждност и издръжливост и да отговаря на изискванията на бизнеса. Тези организации заменят цялото си компютърно оборудване с чисто ново на всеки 2-3 години, така че те са със сравнително запазен вид и минимални следи от употреба. Тази използвана компютърна техника се изкупува от фирмите доставчици на употребявани компютри, преминава през обстойни проверки за изправност и качество и се препродава на двойно по-ниски цени. 

 Фирма доставчик

Първата стъпка при избора на компютър втора ръка, е да решим от коя  фирма доставчик да го изберем. Тя трябва да се ползва с добро име в търговията с компютри втора ръка и да е предоставила информация за себе си и дейността си в интернет. Една добра опция например са марковите компютри втора ръка от iZone. Те са на водещи производители на компютри като например Apple, Lenovo, Dell, Toshiba, Fujitsu, HP и на този факт се дължи и високото качество и издръжливост на оригиналните им частите. Те имат доста добра производителност, безшумна работа и отлично работеща операционна система. Предлагат се с гаранция от 6 месеца до 1 година. 

Дефекти

Въпреки че всички компоненти на компютрите втора ръка се тестват за неизправности, все пак може да попаднете и на козметични дефекти. Компютрите втора ръка обикновено се предлагат с гаранция и опция за сервиз, така че не би трябвало да има проблем да върнете компютъра. Всички компютри преминават през проверка със специализиран диагностичен софтуер. С него се проверява дали компютърът притежава наистина техническите характеристики, описани от оригиналния производител. Охладителната система и батериите също  минават през задължителна профилактика за проверка на качеството и безопасността.