1. Никоя банка не ти дава просто пари.
    Да заемът се явява финансова помощ за теб в този момент, но единствената му цел е да донесе пари в банката и съответно на акционерите. Идеята на цялата тази работа е да печели пари, а не да губи, именно затова уговарянето на отношения между банка-потребител са един дълъг и доста обстойно разгледан процес. В случай, че вие не връщате парите си, обезпечителите или онова, което сте заложили се присвоява и така загубите се покриват.
  2. Голяма грешка е да мислите, че по-дългият срок за погасяване е по-изгоден.
    Всъщност е точно обратното. Колкото по-дълго връщате парите, толкова по-дълго плащате лихва и толкова по-високо ще е оскъпяването. Банката има изгода точно от това и служителите ѝ имат за цел да ви убеждават винаги да избирате по-продължителен период на погасяване, уж в името на вашето спокойствие. Истината е, че ако можете да си позволите по-висока месечна вноска, то не се колебайте и изберете възможно най-кратък период за връщане на заема.
  3. Избор измежду няколко всеизвестни варианта на кредитиране.Факт е, че на масата са известни само потребителски, ипотечен кредит, такъв за малък бизнес и още няколко. Това далеч не значи, че това са единствените възможни. Всъщност вариантите са страшно много, но се изисква по-голяма работа от страна на служителите да ги конструират и да ви ги представят. Заради това те използват рекламни трикове и вкарват всеки случаи в едни и същи рамки, а именно на горепосочените кредити. Много вероятно е вие и вашата нужда да не отговаряте на нито един от тях и много по-изгодно да ви бъде да поискате и други варианти.
  4. Кредитът е равен на разходът по главницата и лихвата
    Това е едно от най-разпространените грешни схващания на кредитоискатели. Има редица други разходи, които са не само по кандидатстването и усвояването на сумата, но и в по-нататъшния период. Например комисионни, такси за разглежда не на документи, обслужване на сметки, такси за изкарване на някакъв вид документи и т.н. В много случаи лъжата е откровена и в началото онова, което ви е обещано да е безплатно е безплатно само първите няколко години.