Влиянието на музиката върху човешкото съзнание и психика многократно е потвърдено от редица учени.

Ако става дума за положително влияние, тогава музиката от класическия жанр помага да се справим със стреса, а също така нормализира емоционалното състояние, засилва усещането за мир и спокойствие.

Изследвайки влиянието на класическата музика върху хората, учените използвали ЯМР и установили, че слушането на този жанр активира почти всички части на мозъчната кора. Това показва, че класическата музика и в частност класическите музикални инструменти, помагат за подобряване на концентрацията, развиват паметта, стимулират мисленето и дори повишават нивата на IQ, а също така насърчават развитието на креативността.

Такава музика подобрява настроението, подобрява общото психо емоционално състояние. Много често слушането на класическия жанр, в изпълнение на класически музикални инструменти, преди изпит или преди много важна среща ви помага да се концентрирате, да премахнете безпокойството и да се настроите на правилната вълна.

Класическата музика често се използва в детските заведения по света, защото оказва благоприятен ефект върху крехката психика на детето, стимулира развитието на когнитивните и мисловни процеси.

Поп музиката, от своя страна, е противоречива, защото този жанр зависи от периода на развитие на нашата история и носи семантичен товар от различен план. Характерът на въздействието му върху човек зависи много и от значението на текстовете.  Ето защо ние сами трябва да решим коя песен или мелодия може да ни навреди и коя може да доведе до положително въздействие.

Колкото до народната музика, то тя обикновено има положителен ефект върху тялото, успокоява и привлича вниманието ни към произхода, нашия манталитет и националното ни съзнание.

За хард рок музиката и клубната музика обикновено се твърди, че оказват негативно влияние върху умствените процеси. Ритъмът им влияе върху способността за правилен анализ на заобикалящата действителност, като влошава способността ни да мислим логично. Честотите, използвани в тези мелодии, варират от ултрависока до ултра ниска, а това се отразява на мозъка и травмира структурата му. В резултат на това, в кръвта се отделят голямо количество ендорфини, които провокират състояние на еуфория.

Известни са истории за случаи, когато на рок концертите хората са получавали припадъци, загуба на памет и дори загуба на слуха. Според изследвания на учените, този жанр е в състояние да предизвика: депресия, агресия и немотивиран страх.

Източник: https://www.muzikalen.bg/