Град Ивайловград перла в Родопа планина

Сгушен в полите на Родопите, Ивайловград ни предлага да се върнем към традиционния бит и култура и да избягаме от големите градове поне за един уикенд време. Наситен с много история и много  легенди градът е преживял тежки исторически моменти – имал е и възходи и падения, за да може днес да се оформи като китно градче с типичен традиционен привкус. Преди да стигнете до Ивайловград можете да се отбиете да погледате язовира. Язовир Ивайловград е голям 35км и има двойно по-голяма брегова ивица. Ще срещнете рибари от почти всички държави съседки, които са хвърлили въдици и къмпингуват в региона. Има две местности, които са обособени за пикник – местност Цимбала и местност Марта. Язовир Ивайловград е много оживен и дори на него се провежда финалът на Републиканското по кану каяк. Главната причина е големината му, както и много различни видове риба, които можете да уловите. Няма как един язовир да е препълнен с риба и да няма рибари от Гърция, Турция, че даже и от Македония. Разхождайки се по бреговата му линия, можете да попаднете и на някои защитени видове птички. Планинската местност и гъстите гори са привлекателен терен за птиците и те гнездят там, ако имате късмет можете да видите даже черен щъркел.

Ivaylovgrad

Целият регион на Ивайловград е екологично чист, но не само на думи, ами и на усещане.

Въздухът е толкова кристален, че всяка след от стрес ще напусне тялото ви и ще можете да се отдадете на вкусните балкански гозби и хубавото вино. Макар и малък градът предлага удобно наставяне в хотел Тракия, който е разположен точно на центъра и разполага и с ресторант и с магазин. Съвсем в близост има и казино, аптека, както се намира и гарата. Така че, дори да пристигате след дълго изморително пътуване хотел Тракия, ще ви приюти и ще ви нагости вкусно. Като казахме вкусно, трябва да споменем, че празника на града се провежда на 14 февруари, когато е и празника на всички лозари. Лозарството е поминък, който се развива усилено последните години в този регион и го прави все по-успешно и по-успешно. Естествено, това става благодарение на хубавата тракийска земя и парливото слънце, което багри гроздето.

Задължително трябва да посетите античната римска вила „Вила Армира“. Голяма част запазена от древна римска вила, включваща жилищни помещения и стопански постройки. Вярва се, че е била вила на син на Тракийски цар. Жилищната част е разположена почти на 1 кв км площ, като включва множество колони, басейн, тераса, дори и нещо като подово отопление. Интересно е усещането, след като прекрачите прага на запазената вила. Веднага се пренасяте по времето на римляните и тяхното несметно богатство.

Ако обичате фестивалите, ви съветвам да посетите Ивайловград по време на Фестивала „Кулинарното наследство на Тракия“.

Фестивалът се провежда на центъра на града, така че ако отседнете в хотел Тракия ще ви е много близко и няма да има нужда да се разхождате дълго. Много майстори, готвачи и занаятчии представят своите умения началото на септември. Можете да похапнете традиционни питки и зелници. Да пробвате от подправките, които растат в този природно надарен район или да си налеете чаша хубаво студено вино. Благодарение на плодородната земя, можете да опитате и многото плодове богати на Омега 3, които местните ще изнесат на фестивала. Изживяване е несравнимо, не само защото местните хора са изключително гостоприемни. Ами и защото целият ден е съпроводен от много народни песни и танци. За тези, които обичат да си похапват сладко, местните ще ги нагостят с домашен мед и тахан.

Ивайловград е прекрасен малък град, който подчертава традиционните навици и развива народната кухня. Всичко на това място е в една балканска хармония и гората и язовира и храната.