Монтажът на климатика в дома трябва да бъде дело на професионалисти, които знаят какво правят. Други неща около инсталацията обаче също са важни. Малко планиране преди инсталирането на новия климатик ще ви спести енергия и пари. Устройството трябва да бъде на ниво, когато е монтирано, така че вътрешната дренажна система и други механизми да работят ефективно.


Когато се проектира поставянето на климатик в стаята, трябва да се знае, че не се поставят лампи или телевизори близо до термостата на уреда. Термостатът усеща топлина от тези уреди, което може да причини климатикът да работи по-дълго и по-неефективно от необходимото.


От съществено значение е експлоатацията на термостата на вашия климатик. От монтажа зависи разликата между вътрешната и външната температура; колкото по-малка е тя, толкова по-нисък ще бъде разходът ви за охлаждане на стаята. Не поставяйте термостата си на по-студена настройка от нормалната, когато включите климатика си; тя няма да охлади дома ви по-бързо и може да доведе до прекомерно охлаждане и ненужни разходи.


Задайте висока скорост на вентилатора, освен в много влажни дни. Когато влажността е висока, настройте вентилатора на по-ниска скорост за повече комфорт. Ниската скорост във влажните дни ще охлажда дома ви по-ефективно и ще премахне повече влага от въздуха заради по-бавното движение на въздуха през охлаждащото оборудване.


При много горещи дни помислете да използвате вътрешен вентилатор заедно с климатика в стаята, за да разпространявате охладения въздух през дома си, без да увеличавате значително използването на електричество.


Не забравяйте, че ефективната работа на всяка климатична система разчита на добре изолиран дом и липсата на течения в стаята, които идват от стара дограма, пукнатини в стените, други отворени врати и стаи в дома, и т.н.

От монтажната дейност и от правилното ползване ще зависи колко дълго ще ползвате климатика в дома си. Под правилно ползване не се разбира само включване и изключване на климатика, но и неговата поддръжка, адекватни режими на работа спрямо климатичния сезон и други фактори, за които лека полека всеки се научава да се настройва.