Лазерната очна хирургия съществува вече повече от две десетилетия – всъщност вероятно познавате някой, който вече се е подложил на такава.

Може би сте един от милионите хора по целия свят, които са преминали през процедура за лазерна корекция на зрението и сега живеят живота си без очила или контактни лещи. Или може би четете това, защото обмисляте дали са действително ефективни. Може да разгледате модерни лазерни операции от АГ Селена.

Няма съмнение, че лазерната корекция на зрението е процедура, променяща живота, но има много митове (и въпроси) около нея. Ето дванадесет неща, които може би не знаете, а трябва.

Операцията за корекция на зрението е нещо от 30-те години на миналия век.

Преди лазерната технология имаше процедура, наречена „радиална кератотомия“. Хирургът би използвал скалпел (и стабилна ръка), за да направи разрези на роговицата (повърхността на окото), подобно на модела, създаден при нарязване на пица. Това може да звучи плашещо, но беше предимно успешна процедура, която позволяваше на хирурга да прекрои роговицата (необходима за корекция на зрението), като я сплеска и прекрои в центъра. Всъщност технологията има много интересна история.

Лазерната технология първоначално не се е използвала за очна хирургия. През 1980 г. учен от IBM правел микроскопични схеми в микрочипове с ексимерен лазер. По някаква причина му хрумнало, че може също така точно да отреже органични тъкани, без да повреди околните. За щастие той бил прав.

Лазерна корекция на зрението е извършена за първи път преди повече от тридесет години.

През 1985 г. първата процедура е направена на човек пациент в Дрезден, Германия. Тази процедура (PRK, известна още като ASLA или LASEK) обаче не се прилага широко в продължение на няколко години.

Технологиите никога не стоят неподвижни обаче. През годините са въведени редица поколения лазерни системи. Лазерната технология също е претърпяла надграждане на 30+ платформи.

Днес има повече от един вид процедура за лазерна корекция на зрението.

Три, за да бъдем точни – ASLA (наричан още PRK или LASEK), LASIK и през изминалата година нова процедура, наречена SMILE. Клиники извършват лазерни операции на очите, използвайки различни имена по маркетингови причини, но всички те попадат в една от тези категории.

По-голямата част от хората могат законно да шофират на следващия ден. Тези, които са преминали през LASIK, обикновено откриват по време на последващите консултации, че визията им е същата (или по-добра) от законовия минимум за шофиране. Хората, които се възстановяват от ASLA или SMILE, може да изчакат малко повече време, но в крайна сметка резултатът ще бъде същия.

Няколко кариерни пътеки препоръчват на хората, които носят очила или контактни лещи, да преминат през операция за корекция на зрението. Хората, които искат да се присъединят към силите за отбрана или полицията, често са длъжни да си направят LASIK, тъй като и очилата, и контактните лещи представляват логистични проблеми при изпълнение на задълженията.

Да, лазерната корекция на зрението може да лекува астигматизъм.

Това не е само за хора с далекогледство и късогледство – лазерната операция на очите може да лекува астигматизма самостоятелно или заедно с корекция на далекогледство и късогледство.

Суетата не е най-популярната причина за лазерна корекция на зрението.

Причините обикновено са практични: професионалисти като спортисти, готвачи или ИТ специалисти често си правят лазерна операция на очите, за да им помогнат да се справят по-добре и да улеснят живота си. Новите родители откриват също, че опитите да намерят очилата си в 3 часа сутринта ги водят по пътя към избора за такъв тип корекция на зрението.

В дългосрочен план лазерната операция на очите не е толкова скъпа, колкото повечето хора мислят.

Направете си сметките – текущата подмяна на очила, отпускани по лекарско предписание, заместване на контактни лещи и други разходи, най-вероятно ще надхвърлят харчовете за лазерна операция на очите през годините. Повечето клиники имат финансови планове за плащане, които улесняват пациентите.

Мигането по време на лазерна корекция на зрението няма да повлияе на процедурата.

Хората дори могат да кихат по време на лечението и това няма да има никакво значение. Днес технологията за проследяване на очите кара лазера да следва дори и най-малкото движение, защото, нека си признаем, никой не може да запази окото си наистина неподвижно за толкова дълго време.

Лазерната операция на очите не е болезнена. Окото изтръпва преди операция с анестетични капки. Някои хора казват, че чувстват натиск или момент на дискомфорт, но други не усещат нищо по време на лазерна операция на очите. Важно е здравето и качеството на живот. А в тази връзка си заслужава всичко, нали?