Ако не сте сигурни дали това е класическа или акустична китара, ние вашите помощници в избора на подарък сме тук. Четете нататък и ще придобиете идея каква е разликата и какво вашият човек най-вероятно би предпочел.

1. Струните – това е най-популярната разлика между двете китари. Струните на класическата китара са направени от найлон и са по-предпочитани за начинаещи музиканти или такива, които свирят с пръстите си. Струните на акустичната китара са направени от метал и са по-груби към пръстите. Металните струни резонират по-дълго от найлоновите и имат различен звук като цяло.

2. Фингърборд или прагче (fret board или fingerboard) – при класическите китари прагчето е по-широко отколкото при акустичните китари. Това означава, че се свири по-лесно защото има по-голямо разстояние между струните. Това се препоръчва за начинаещи, но не е задължително при любители, които вече умеят да свирят. Но имайте предвид, че ако човекът има по-малки ръце, може да се затрудни на класическата китара повече отколкото на акустичната.

3. Формата – класическите китари са една идея по-малки от акустичните. Има и изключения, но това е правилото. Има и малки разлики в самата форма на китарите.

4. Звукът – сигурна съм, че сте се досетили след като формата и струните се различават, че и звукът, който китара възпроизвежда ще бъде различен. Това е сигурно и най-големият фактор, който трябва да вземете предвид, когато избирате вашият подарък. Знаете ли за какъв тип музика, ще бъде използвана китарата? Ако това ще е фламенко, класическа музика, стил – испанска китара, то може би е по-добре да заложите на класическа. Акустичните са по-предпочитани за рок и съвременна музика.

5. Цената – докато за някои това не е фактор, за други е и ние като послушни помощници трябва да го споменем. Класическите китари по-принцип са по евтини от акустичните. Затова и се препоръчват за начинаещи. Все пак като изкараме книжка, всички ни съветват да купуваме първата си кола с мисълта, че ще може да я чукнем тук-там няколко пъти преди да се наречем “шофьори”.
Е, скъпи “дядо Коледовци”, надяваме се този блог да ви е бил от полза. Ако решението е акустична китара, очаквайте следващия ни блог където ще ви съветваме за това как да изберете такава. До скоро!