Как да изберем маркуч за компресор?

Как да изберем маркуч за компресор?

За какво служи един маркуч за въздух? С помощта на маркуч въздухът под налягане се транспортира от компресора към свързаното оборудване (например до пневматични инструменти: гаечни ключове, пистолети, пневматични бормашини, аерографи, шлифовъчни машини и др.). Тъй като маркучи за компресори обикновено не са включени във фабричното оборудване, те трябва да бъдат закупени отделно. Видът и техническите параметри трябва да съответстват на оборудването, което ще бъде свързано към компресорния блок.

Видове маркучи за компресори

Основният критерий за класифициране на маркучите е тяхната форма:

Прави маркучи

Основното предимство на правите маркучи е, че те имат най-високи характеристики на потока и най-голям вътрешен диаметър. Те са идеални за приложения, където се изискват високи изходни налягания. Тези маркучи за компресори са много издръжливи и устойчиви на високи и ниски температури. Те често се използват за промишлени цели, подреждане на въздушни маршрути.

Спирала

Такива модели често се използват за свързване на пневматични инструменти – става въпрос за така нареченият маркуч за въздух за компресор. При производството им се използва технология, която не позволява на маркуча да се изправи. Дори и да е опънат, той ще има тенденция да се свие отново в спирала. Тези характеристики го правят компактен и лесен за съхранение. Той се навива сам. Дебитът и характеристиките могат да варират в зависимост от модела, но като правило спиралните маркучи са с по-ниски показатели, в сравнение с правите маркучи.

Критерии за избор на шлаух за въздух

За да отговори напълно на нуждите на клиента, при избора на маркуч за въздушен компресор трябва да се вземат предвид много характеристики на продукта: дължина, използван материал, налягане и т.н.

Дължина

Преди да закупите маркуч, трябва да вземете решение за неговата дължина. Ако е твърде голям, това ще доведе до загуба на налягане. При изчисляване трябва да се вземе предвид мощността на компресора. На пазара се предлагат ръкави със стандартни размери: 6, 8, 12, 15, 20, 25 m.

Препоръчително е да изберете дължина малко по-голяма от разстоянието между компресора и свързаното оборудване, тъй като маркучът не трябва да е постоянно в опънато положение по време на работа.

Вътрешен диаметър

Този параметър влияе върху характеристиките на пропускателната способност на маркуча: колкото по-висок е този индикатор, толкова по-голям е обемът на въздуха, който компресорният агрегат може да изпомпва за единица време. Много популярна опция е маркуч за въздух ф10.

Това е особено важно при работа с пневматични инструменти, които изискват голям поток: за тях е най-добре да използвате маркучи с голям вътрешен диаметър.