Важни правила за безопасност, когато карате електрическа тротинетка

Важни правила за безопасност, когато карате електрическа тротинетка

Заедно с удоволствието от карането на електрическа тротинетка на дневен ред идва и въпросът за безопасността при шофиране.

Електрическите тротинетки често са бързи, по-трудно забележими и по-маневрени, което прави по-трудно предсказването на тяхното поведение на пътя от останалите участници в движението. Затова от най-голямо значение е притежателите на тротинетка да предвиждат всяка опасна ситуация на пътя и да се научат да избягват най-вероятните потенциални проблеми. Ето и кратък списък с полезни съвети, които доказано могат да повишат безопасността при карането на електрическата тротинетка, независимо дали е ваша или е взета под наем, каквато възможност имате тук: https://e-point.bg/page/otdavane-pod-naem

Поведението на другите участници в движението

Рядко се замисляме за видимостта от гледна точка на останалите водачи и особено за „мъртвата зона“, намираща се извън обхвата на техните огледала. Тя е още по-опасна при шофиране зад бусове, камиони и други по-големи моторни превозни средства, чиито водачи нямат никаква видимост непосредствено зад тях. Голям процент от катастрофите се дължат именно на този фактор. Затова и съветът е, когато се движите зад камион или бус, спазвайте необходимата дистанция. Движете се винаги в дясната част на пътното платно.

Внимавайте при завой с електрическа тротинетка

Предприемането на завиване или подобна маневра от ваша страна може да крие опасности, особено ако видимостта е лоша. Затова най-добрият съвет е: намалете скоростта преди да завиете. Ако не виждате добре какво има след завоя, най-добре направете допускането, че там може да преминава човек или животно, да е спрял камион или бус за доставки на близкия магазин, аварирал автомобил или да е на лице друга потенциална опасност.

Дистанция

В никакъв случай не се доближавайте прекалено много до автомобила пред вас и не допускайте друго превозно средство да се доближи опасно близо до вас. Ако това се случи,   най-добре е просто да ускорите или да намалите, докато се уверите, че дистанцията е безопасна за вас. Това ще ви даде повече време за реакция, ще ви направи по-видими за останалите участници и ще предотврати вероятността лек автомобил да ви доближи прекалено близо, докато изпреварва колата зад вас, само защото не е забелязал, че сте пред нея.

Заслепяване при шофиране на елетрическа тротинетка

Независимо дали се дължи на слънцето или на изкуствени светлини, заслепяването на пътя може да е опасно за вас. Мислете превантивно от коя посока грее слънцето и се подгответе, ако ще карате срещу него. В никакъв случай не ускорявайте много, дори ако първоначално дървета или сгради ви предпазвате от неговите лъчи, защото не знаете дали няма светлината да блесне в лицето ви точно когато карате по-бързо, а ситуацията на пътя изисква навременната ви реакция. Желателно е да използвате слънчеви очила с поляризация, които подобряват чувствително видимостта при силна слънчева светлина и не позволяват отблясъци.

Предпазни аксесоари за елетрическа тротинетка

Каската е задължителна от гледна точка на вашето здраве. Предпазването на коленете и лактите също допринася за сигурността ви. Всякакви други аксесоари като фарове, мигачи, странични огледала, клаксони и подобни намаляват риска от неприятни ситуации и преживявания.

Погрижете се за своята безопасност с аксесоари от e-Point и се насладете на удоволствието от карането на електрическа тротинетка. Вземете всички необходими мерки.

Ако трябва да обобщим най-важното в едно изречение – бъдете винаги концентрирани и внимателни, мислете и не подценявайте ситуациите на пътя. Мислете една стъпка напред и не очаквайте, че всички останали участници в движението ще се съобразяват с вас.