Домакински почистващи продукти

Домакински почистващи продукти

 Какви токсични химикали купувате за определена почистваща работа? Отговорът не е лесен, освен ако не знаете какви съставки съдържат търговските продукти. Най-често срещаните съставки в домакинските почистващи продукти включват алкали, киселини, детергенти, абразиви, дезинфектанти и спиртни разтворители.

 Абразиви, абразивите са материали, които изтриват замърсяванията чрез триене. Гниещи камъни, пемза, вулканична пепел, кварц, мрамор, фелдшпат и силициев диоксид са основните примери за абразив. Шкурка и стоманена вълна също са абразиви. Абразивни материали, особено калциев карбонат, могат да бъдат намерени в почистващи прахове и подложки. Като цяло, колкото по-големи са абразивните частици, толкова по-грубо се почиства. Пластмасовата или найлонова мрежа е най-финият абразив и колкото по-фин е абразивът, толкова по-малко са щети при почистване на повърхността. Грубите абразиви се чувстват груби и пясъчни.  Редовното използване на груби абразиви върху повърхността постепенно ще надраска покритието на мивки, вани и кухненски уреди. След като повърхността е грапава, тя става по-мръсна и се зацапва по-дълбоко и трябва да продължите да използвате груб абразив, за да премахнете вградените мръсотия и петна. Грубите абразиви могат да повредят пластмасови, стъклени, незалепващи повърхности на съдове за готвене, боядисани дървени изделия и покрити и силно полирани метали.

 Киселините са полезни при отстраняване на твърди водни отлагания, обезцветяване от петна от алуминий, месинг, бронз и мед и желязо. Силните киселини изяждат също дрехите, кожата, кожата и някои метали. Те също могат да раздразнят и наранят кожата и очите. Примери за киселини и техните силни страни: Много леки. Оцетът е около 5% киселина и противодейства на почистващите препарати за фурни. Оцетът премахва отлаганията с твърда вода от стъклария. Лимоновият сок е лимонена киселина и работи по същия начин, както и оцетът. Много силна. Оксаловата киселина е особено ефективна като средство за отстраняване на ръжда и е много отровна. Понякога се среща в почистващите препарати за тоалетни чинии. Солна и сярна киселина се използват в разредени концентрации в някои почистващи препарати за тоалетни чинии.

 Алкалите са разтворими соли, които са ефективни при премахване на мръсотията без прекомерно триене. Те са добри средства за отстраняване на мазнини, тъй като алкалите образуват емулсия, смес, в която маслените или твърдите частици се държат в суспензия. Частиците не се отделят от останалата течност, следователно те не се отлагат отново на почистваната повърхност. Алкалите лесно премахват мазната мръсотия. Алкалните почистващи препарати също могат да отстраняват маслото от боя на маслена основа, като го изсушават и причиняват напукване или обелване. Алкалите имат тенденция да потъмняват алуминиевите повърхности. Алкалните вещества се различават по сила. Повечето са токсични, някои са разяждащи, други могат да раздразнят кожата и очите. По-силните алкали могат да причинят изгаряния и при поглъщане да причинят вътрешни наранявания или смърт. Леки: Содата за хляб (натриев бикарбонат) е пример за лека алкална основа. Умерени: Домакинският амоняк е разредена смес от 5 до 10% амонячен газ във вода. Може да се намери в универсални почистващи препарати, почистващи препарати за фурни и почистващи прозорци.

Бораксът е бял кристален прах, а тринатриевият фосфат (TSP) е кристален прах, който се намира в някои универсални почистващи препарати. Много силни: Содата за пране, наричана още солена сода, е натриев карбонат. Лугата е натриев хидроксид и се нарича още сода каустик, която може да се намери в някои препарати за почистване на фурни и дренажи. Както при всеки продукт, съдържащ химикали, разгледайте етикета и следвайте внимателно инструкциите за работа, съхранение и изхвърляне. Дръжте всички домакински почистващи препарати далеч от деца и домашни любимци.

 Избелващи препарати. Хлорът обикновено е най-често срещаното избелващо средство, използвано в домакински почистващи продукти. Новите нехлорни избелващи средства обаче стават все по-популярни, главно защото са по-безопасни за използване и съхранение.    Дезинфектантите са химикали, които намаляват броя на бактериите и често се използват при почистване на бани и миене на съдове. Използвайте внимателно и следвайте указанията на бутилката. Дезинфектантите също помагат за дезодориране на повърхности, тъй като убиват микроорганизмите, произвеждащи миризма.

 Спиртни разтворители. Повечето лакове и восъци за дървени мебели и подове съдържат спирт разтворител. Тези разтворители са подобни на течностите, използвани в процесите на химическо чистене, тъй като премахват мазната мръсотия.