Гравирането е познато от древни времена. Още докато човечеството се учи, как да използва камъните и да създава инструменти, успява да намери и ползата от него. През периодът на Новокаменната епоха ( 5 000 г. пр. н. е.) хората са гравирали с помощта на камъни. Оставяли са рисунки върху кости и дървен материал.Древните гърци дотолкова са овладели надписването на различни повърхности, че са го правили и върху скъпоценни камъни. По-малките са били накити, а по-големите украса в домовете им. Естествено, нещо толкова красиво, няма как да бъде забравено. Традицията е продължена и от римляните по-късно.Днес,  вече не гравираме с камък, а с лазер, или така нареченото лазерно гравиране.

Лазерно гравиране върху метал.Последните години дори навлезе лазерно гравиране, което е като детска игра.  Продължаваме да надписваме халки и скъпоценни камъни. Все още си красим домовете с подаръци, които носят тематични рисунки и надписи. Най-вероятно и вие имате чаша с надпис от любим човек или пък запалка с картинка от колегите ви.  Ако не са ви попадали този тип неща, то със сигурност имате някое метално копче или катарама с име или лого.  Също е възможно да притежавате и някоя купа от състезание – надписана с мястото ви и датата.

Толкова широко разпространена практика е станало , че почти всяка компания, подарява на служителите си емблематични ключодържатели, химикалки или пък флашки. Все пак какъв по-добър подарък от нещо, което носи името и логото и на компанията? Освен това луксозните метални визитки са последният писък в бизнес етиката.
Напоследък е супер модерно и да си гравираш мобилния телефон или лаптопа. По този начин имаш хем техника, хем аксесоар.

Лазерното гравиране е доста нова техника, но намира огромно приложение. Освен изброените методи, служи и като мярка против кражби. Веднъж гравирани серийни номера, данни на производител или каквато  и да е друга информация, не могат да бъдат заличени. Това улеснява всеки един производител в индустрията и му гарантира сигурност.

Но какво точно е лазерно гравиране?

Той е високо-технологичен метод и се извършва благодарение на специални машини. Доказана компания,  изработваща пълен набор от рекламни материали е Gravirano.bg. Техните машини са висококачествени и с висока скорост на рязане.

Машината не се допира до самото изделие.  Въпреки безконтактният достъп, операцията е оптимално прецизна. Благодарение на лазерът, се отделя най-горният слой от артикула. Изпарява се и се образува релеф. Може и да се запълни, докато се постигне желаният резултат. Самият процес е изключително бърз. Дори големи партиди от продукти, могат да се обработят за нула време.  Прецизността е гарантирана от цифрово управление. Всичко, което пожелаете може да бъде изобразено. Най-хубавото обаче, е че почти всичко може да се обработи – от пластмаса до метал. Това дава огромна свобода на всяка ваша нетипична идея, независимо дали става въпрос за лазерно гравиране на работни, рекламни материали или подарък за съседката.

Няма много фирми на пазара, които да се занимават с тази технология. Въпреки това, цената на манипулацията не е висока. Няма да се разделите с голяма сума пари, независимо дали искате да се обработи една единствена запалка или цял кашон с визитки.

Лазерното гравиране вдига стойността на изделията, освен това им придава и стил и персонализация. Маркирането на стоките, макар и иновативно, като технология,  е стар обичай. Това е и причината, да очакваме да се подобрява, улеснява и развива.