Защо, когато карате мотор трябва да сте с мото ботуши?

Защо, когато карате мотор трябва да сте с мото ботуши?

Ваши приятели ви съветват да помислите за покупка на мото ботуши, но вие вече сте дали доста пари за мото екипировка и смятате, че можете да пропуснете ботушите, тъй като не са чак толкова важни за безопасността ви. 

Е, грешите и то доста. 

Защо мотоциклетните ботуши са толкова важна част от мото екипировката?

Когато се качите на мотора и поемете по пътя, вие разчитате на опората на краката, петите и глезените си, за да управлявате и спирате двуколесното си возило. Казано по друг начин, докато карате, краката ви са под постоянно напрежение и тъкмо те “обират” всяка вибрация и неравност, която срещате по пътя си. А това след време може да причини увреждане на нервите или отслабване на ставите на краката. 

Ако това в момента не може да ви притесни, ето и още нещо за мото ботушите. Представете си, че докато карате се случва инцидент и губите контрол над мотора. Първата част от тялото ви, която ще посрещне удара са тъкмо краката ви, а това ги прави силно уязвими към различни ортопедични травми като счупвания, усуквания, навяхвания, разкъсвания и още, и още, и още. А ако при удара паднете на една страна заедно с мотора, тежестта му може да причини на стъпалата и глезените още по-тежки наранявания.

Обикновените ботуши или обувки не могат да защитят стъпалата, пръстите, петите и глезените ви по никакъв начин, тъй като просто не са проектирани да осигуряват каквато и да е защита. 

Мото ботушите обаче могат, защото са проектирани и произведени точно с тази цел – да ви осигурят не само максимален комфорт по време на езда, но и да защитят краката ви, ако случайно изгубите контрол над железния си кон и претърпите инцидент.

Какво трябва да търсите при покупката на чифт мото ботуши?

Материал

Мото ботушите се изработват от висококачествена, обработена естествена кожа или съвременни текстилни материали с висока здравина и удароустойчивост (кевлар, Gore – Tex, термопластичен полиуретан и други). Моделите от естествена кожа са предпочитани, тъй като са изключително здрави и осигуряват добра защита срещу абразия, но пък тези от текстил са по-дишащи, по-леки и разполагат с допълнителни защитни вложки. Затова не можем да ви дадем конкретен съвет и вие сами трябва да направите избора си. 

Конструкция

От начина, по който са конструирани и произведени зависи както качеството на самите ботуши, така и каква защита могат да ви осигурят. Затова е добре да ги огледате много внимателно преди покупката. Обърнете специално внимание на шевовете и начина, по който е добавена подметката. Качествените ботуши имат двойни и тройни шевове, а подметките им са зашити, а не лепени. 

Подметка

Подметката на мото ботушите ви също е много важна, тъй като трябва да може да ви осигури сцеплението, от което имате нужда, докато карате мотора. На пазара ще откриете ботуши както с по-мека, така и с по-твърда подметка и основно от вас зависи на кой вид ще се спрете. Все пак е добре да знаете, че по-меките подметки предлагат по-добро сцепление, но се износват по-бързо, а по-твърдите се износват по-бавно, но пък сцеплението им не е толкова добро.

Вградена защита

С каква броня и вградена защита трябва да са ботушите зависи до голяма степен от стила ви на езда. Така например, ако сте спортен състезател, мото ботушите ви ще са не само малко по-специални, но и с допълнителна защита на най-уязвимите зони.  Ако сте уличен ездач, толкова високо ниво на защита не ви е нужно и затова обикновено ботушите, които се предлагат за този стил каране имат най-вече стоманени вложки (плочи) в областта на пръстите.

Размер

Всъщност, дори да се спрете на най-качествения и здрав модел мото ботуши, ако не са ви удобни и в подходящия размер няма да им се радвате дълго. Затова е изключително важно преди покупката да се уверите, че ботушите са ви точно по мярка.

Ако пазарувате от реален магазин, обуйте ботушите и ги усетете. След това застанете в позата, която заемате на мотора, за да разберете дали ще се чувствате удобно и комфортно по време на езда. 

Ако правите покупката онлайн, първо измерете стъпалата си, след което съпоставете размерите с таблицата, която ще откриете на страниците на всеки един магазин за продажба на мото екипировка.