За какво са полезни аминокиселините

За какво са полезни аминокиселините

Органичните киселини много често са описани като градивните елементи на протеините. Това всъщност са съединения, които са нужни за голяма част от жизнените процеси на организма, като синтез на хормони и невротрансмитери, възстановяване на тъканите и други. Тялото на човек се нуждае от двадесет аминокиселини, за да може да расте и функционира правилно. Девет от тях не могат да бъдат произведени самостоятелно, затова те се определят като есенциални или незаменими. Останалите, наричани още заменими или полуесенциални, се произвеждат сами от тялото. И в двата случая при недостиг на някои аминокиселини, те могат да се наваксат чрез прием на добавки.

Есенциални или още незаменими

Аминокиселините, които организмът ни не произвежда самостоятелно, са изолевцин, фенилаланин, валин, хистидин, левцин, метионин, лизин, триптофан и треонин. Те могат да бъдат набавяни чрез храната или чрез прием на добавки. Най-добрите източници са протеините от животински произход – те се срещат в рибата, яйцата и месото. След попадането им в тялото, те биват разграждани до аминокиселини, които от своя страна участват в различни органични процеси.

месо в което има много аминокиселини

Ползи за здравето

Има редица ползи за здравето, когато незаменимите аминокиселини се приемат като добавки. Такива можете да откриете в онлайн магазините, където ще се запознаете и с начина им на употреба, кои са подходящи за мъже и за жени, дали могат да нанесат вреди, както и какви са свойствата им. 

Увеличаване на ефективността на тренировките

Изолевцин, валин и левцин са широко използвани за облекчаване на умората, за подобряване на постиженията в спорта, както и за стимулиране възстановяването на мускулите, след като сте тренирали. Проучвания показват, че ако ги приемате допълнително, те ще помогнат за по-бързо облекчаване на мускулните болки, отколкото ако само почивате активно и дълго. 

За здравето на мускулите

При някои продължителни заболявания мускулите изтъняват и отслабват. Това е доста честа нежелана реакция, особено при по-възрастни. Ако се приемат допълнително, те поддържат синтеза на мускулен протеин, иначе процесът намалява с тридесет процента. Освен това защитават мускулите и съхраняват силата и целостта при хората, които спортуват.

Регулиране на телесно тегло

Има проучвания, които доказват, че видовете органични киселини, които са с разклонена верига, ще помогнат за изгарянето на мазнините. Тяхното действие е да намаляват количеството на телесните мазнини.

Заменими аминокиселини

Наричани още полуесенциални, те се произвеждат от човешкото тяло. Има случаи, когато балансът се нарушава и се оказват в недостатъчно количество, за да протичат процесите в организма правилно. Такива са голямо натоварване, заболявания и други. Тогава се наблюдава дисбаланс, който може да се предотврати с приемането на хранителни добавки. За по-голям ефект можете да приемате заменими аминокиселини в комбинация с малат (ябълчена киселина). Така действието им се подсилва и се повишава ефективността им.