Хлебарката съществува на земята повече от 300 милиона години в непроменен вид. За това свидетелстват вкаменелостите на хлебарки и добре запазените предци на хлебарки, умрели и запечатани, преди няколко милиона години в кехлибар.

Какво още учените са установили, вижте сега:

В света има над 4500 вида; особено много в тропиците и субтропиците. 55 вида обитават територията на Русия.

Хлебарките се считат за вредни насекоми, тъй като носят инфекции и увреждат растенията.

Хлебарите са едни от най-издръжливите насекоми. Те могат да живеят месец без храна и седмица без вода. Те са в състояние да не дишат до 45 минути, за да не се изпари наличната в организма вода при липса на възможност за нейното попълване. Хлебарките живеят без глава няколко седмици, след което умират от глад.

Хлебарката се счита за нощно същество, но не се страхува от слънчева светлина.

Хлебарки се страхуват от хората

Една от основните причини да мразим хлебарки е, че те са повсеместни и изненадващо оцеляващи.

След зачеване отвън женската хлебарка е в състояние да зачене сама още няколко пъти, тя знае как да запази семето.

1. Летящи хлебарки

Хлебарка предизвиква отвращаващи чувства, у мнозина. Когато я видите на пода или на стената хлебарка, каква е реакцията ви? Когато такава и лети, изобщо на никой няма да се хареса. Природата, очевидно, се е погрижила за човека. Съществува само един вид летящи хлебарки – Megaloblatta longipennis, които имат крила. Те са доста големи – 185 милиметра. Летящите хлебарки живеят предимно в Централна и Южна Америка.

2. Хлебарки

Хлебарките изпускат газове на всеки 15 минути. След смъртта те продължават да отделят газове за още 18 часа. Като цяло газовете, които всички насекоми по света отделят, представляват 20% от целия метан, отделен на земята. Газовете на хлебарките заемат най-значимото място в тези 20 процента, което означава, че техният „принос“ за глобалното затопляне на планетата съвсем не е малък. Термитите и кравите също допринасят значително за затоплянето.

3. Хлебарките умират по гръб

Ако хлебарка падне по гръб, изведнъж (например на пода), тя вече не може да се преобърне и умира. Ако падне някъде на земята, листа, трева, клони или камъчета, такива предмети могат да й помогнат да се хване и да се преобърне. Следователно убийците на пестициди съдържат вещества, които парализират мускулите на насекомите. Така при пръскане за хлебарки, насекомите умират по гръб.

3. Международно име на хлебарки

Международно име на хлебарка „кукарача“ е от испански произход. Това название е използвано на английски в началото на 17 век, точно заради името на хлебарките.

4. Хлебарката съска във филмите

Има един вид хлебарки Мадагаскар съскане хлебарка, която издава звуци на съскане. По време на движение, тя издава достатъчно силно съскане, пробивайки си път, сякаш крещи: „Направете ми път, моля път!“ Това е открито от режисьори и успешно използват гласовете на тези хлебарки, за да звучат в специални епизоди.

5. Хлебарки без глави

Хлебарки продължават да живеят без глава. Това предполага, че те не дишат през носа, както хората и други животни и насекоми. Те дишат с клетките на цялото тяло. Наред с това насекомите нямат кръв, което означава, че в тялото няма натиск. Хлебарките могат да живеят без глава известно време. Източник: http://www.preventa.bg