История и характеристики на среброто

История и характеристики на среброто

Среброто е уникален член на семейството на металите – „най-бялото“ от всички метали. В чистата си форма този метал с цвят на луна е силно лъскав и може да бъде полиран до огледален завършек. Среброто е било познато и използвано от първобитния човек. Древните евреи са го наричали с име, което означава бледо. Гърците са го познавали под името, което означава блестящ. Американските индианци са го наричали „сълзите на луната“. Химическият символ на среброто, Ag, идва от латинското му наименование argent.

Подобно на златото, среброто се счита за благороден метал и е изключително пластично и еластично. То е по-твърдо от златото, но по-меко от медта. Среброто може да бъде изковано на листове, които са толкова тънки, че са необходими 100 000 такива листове, за да се направи купчина с височина един инч.

Използване на среброто:

Среброто се използва за изработка на сребърни бижута, монети и сребърни изделия. Други основни приложения са електрическите контакти, фотографските процеси, съединяването на метали, сребърните бои и стоматологичните приложения.

Най-високата чистота на среброто, която може да се постигне в търговската мрежа, е 99,95 % (номинално се счита за 100 %), но поради своята мекота и податливост на увреждане среброто рядко се използва в чист вид.

Стерлингово сребро:

Използването на термина „стерлингово сребро“ има исторически произход. През XII в. пет града в Източна Германия се обединяват в Ханзейската лига – обединение, което осъществява значителна търговия с Англия. За да плаща за английския добитък и зърно, Лигата използва собствена валута – сребърни монети, наречени „Истърлинг“ Англичаните скоро научават, че тези монети са изключително надеждни, и се смята, че по времето на Хенри II Истърлингът е използван като основа за стандартизиране на английското монетосечене. С течение на времето наименованието е съкратено на „Sterling“ – което се използва и до днес, като се отнася за английската парична система и за определена сплав от сребро.

Думата „стерлинг“ представлява най-известната и уважавана марка за качество, която се използва днес. Тя означава, че така маркираното изделие е изработено от сребро със съдържание на сребро най-малко 92,5 % от теглото, без да се уточнява съдържанието на останалите 7,5 %. Причината за сравнително „ниското“ съдържание на сребро в стерлингите е практическа: по-фините марки сребро са твърде меки за ежедневна употреба. Необходими са легиращи елементи, за да се увеличи здравината и твърдостта. Тъй като медта осигурява най-добрата комбинация от качества за износване, тя е най-често използваният легиращ елемент от бижутерите и сребролюбците.

Стерлинговото сребро дава възможност за изработване на различни дизайни и гравиране, стерлинговото сребро е ковко, дълготрайно и гъвкаво. Когато търсите аксесоари, както за мъже, така и за жени, среброто е много търсен метал за бижута. Има голямо разнообразие от сватбени халки и годежни пръстени, изработени от стерлингово сребро. Изберете подарък от чисто сребро или още по-добре, добавете такъв към вашата собствена колекция от бижута.