Какво не знаем за Континентал?

Какво не знаем за Континентал?

Основана през 1871 година в Хановер като малък цех за производство на гумени изделия, днес Континентал е един от най-големите производители и доставчици на гуми в света.

Предполагаме, че едва ли има човек, който да не е чувал за гуми Континентал и който да не е поне малко любопитен какво прави тази компания толкова популярна, а гумите ѝ толкова търсени.

Любопитни факти за гуми Континентал

Източник снимка: pixabay.com

Любопитни факти от историята на Continental, които може би не знаете

Знаете ли, че…

 • През първите няколко години от своето създаване фабриката в Хановер произвежда гумени изделия, но много бързо се преориентира и през 1898 година започва производството на първите автомобилни гуми с марката Континентал.
 • През 1900 година първият автомобил на Даймлер, който носи името Mercedes печели автомобилното състезание Ница – Салон дьо Прованс – Ница използвайки гуми Континентал.
 • През 1909 година от бранда разработват специален материал Conti Aeroplan, с който покриват всички повърхности на моноплана на френския летец Луи Брелио. По този начин от компанията помагат на Брелио да извърши първия полет над Ламанша успешно.
 • Краят на 20 – те години на XX век е белязан от сливането на Континентал с други компании, ориентирани към производството на каучукови продукти и от успешното навлизане на немския производител на гуми в света на  авто състезанията.
 • През 1943 година от Continental патентоват първите безкамерни гуми, а през 50 – те години е първата компания, която започва производството на гуми М+S.
 • 60 – те години са белязани от разработката и въвеждането на радиалния каркас и от изграждането на нови фабрики. Това е и времето, в което от гуми Континентал изграждат първия си тестови център Contidrom.
 • Още през 1986 година компанията представя първия автомобил без шофьори с електронно управление. Това е първата стъпка в историята на автомобилостроенето за автономно шофиране. Целта на бранда в случая е да тества гумите, които произвежда следвайки строг протокол. Днес разработките в тази посока продължават, като от компанията работят по разработване на платформата CUbE (автономна совалка).
 • Континентал е сред първите компании производителки на гуми, които разработват и предлагат екологични гуми. По-любопитното е, че компанията, съвместно с Института по молекулярна биология и приложна екология Julius Kuehn – Institute и EKUSA, успява да разработи и произведе първите гуми, протекторите, на които са от 100% естествен каучук от глухарчета като полимер.
 • Самозапечатващата гума е разработка на Континентал. Технологията Continental ContiSeal, която немският производител разработи позволява на гума, която е пробита да поддържа нормално налягане и с нея да могат да се изминат близо 100 км. Технологията е способна да запечати до 80% от всички пробиви по гумата с диаметър до 5 мм, като по този начин намалява рисковете от изпускане.
 • През 2017 година на Изложението във Франкфурт от Continental представиха две иновативни технологии, които интегрирани в гумите осигуряват не само много по-добър контрол, но и гарантират безопасността и комфорта при шофиране.
 • В Континентал работят над 235 000 служители по целия свят. Само през 2021 година са назначение 53 000 нови служители, които работят в производствата, технологичните, научните центрове и тестовите центрове.
 • За 2020 – та годишният оборот на гуми Континентал възлиза на 37,7 милиарда евро, което нарежда компанията на 4 – то място по реализиран годишен оборот в света сред производителите на гуми.
 • Днес компанията е организирана в три бизнес линии: гуми Continental, ContiTech и Continental Automotive. Освен това немският гигант произвежда агрегати, спирачни системи, аксесоари и много други компоненти за автомобилостроенето.
Какво не знаете за гуми Континентал?

Източник снимка: pixabay.com

 • Към момента немският бранд разполага с 24 производствени обекта за производство на гуми, сред които 9 са разположени в Европа, 6 в Америка и 4 в Азия.
 • С цел непрекъснатото подобряване на своите продукти, от Континентал извършват тестове на над 143 000 гуми всяка година при различни условия. Освен това на гумите се подлагат и много независими тестове, резултатите от които нареждат гумите, произведени от марката сред най-надеждните, безопасни и високотехнологични гуми в света.