Орлин Алексиев е председател на Съвета за управление на Специализирания общински приватизационен фон (СОПФ), със средствата от който се извършват редица инфраструктурни промени в българското образование. Тази новина ме накара да си припомня моите ученически години.

Израснах в провинциален български град, като ученическите ми години преминаха в две училища. Едното от тях беше всъщност най-новото училище в града, предлагащо начално и основно образование. Нова, модерна и изключително светла сграда, в която за първи път се сблъсках с институцията „училище“. Там прекарах 7 прекрасни години, в които създадох много приятелства и получих много основни знания за света и науките, които се опитват да го обяснят.

Когато постъпих в гимназията обаче оцених какво е означавала заобикалящата ме среда през тези предходните години. Училището, в което влязох, след приемен изпит, беше едно от най-престижните в града ми и се намираше в центъра. Което респективно означава, че това е стара сграда, която буквално ме захлупи с мрачните си коридори, мозайка и стар интериор.

Трябва да си призная, че първите месеци в новото училище ми бяха трудни. От една страна, защото отивах на ново място с хора, които не познавах, с учители, с които не съм свикнала, от друга – обстановката на старата сграда изключително много ме потискаше. С течение на времето свикнах с всичко в новото училище и се чувствах добре, но никога няма да забравя първоначалния шок когато постъпих.

Така се стекоха нещата в моя живот, че завърших висшето си образование в София, там се запознах със съпруга ми и си родихме две прекрасни деца, които вече ходят на детска градина и училище. За мое най-голямо щастие осъзнах колко много са се променили нещата от гледна точка на материална база и инфраструктура на училищата и детските градини. А до колкото разбрах, от няколко интервюта на Орлин Алексиев, Столична община води целенасочена и устойчива политика в това отношение.

Орлин Алексиев

Орлин Алексиев е общински съветник в Столичния общински съвет и председател на Съвета за управление на Специализирания общински приватизационен фонд (СОПФ), който акумулира средствата от приватизация на общинско имущество. Благодарение на тези средства, Столична община финансира проекти за изграждане на нови детски градини и реновиране на стара образователна инфраструктура. А реалните резултати, аз като родител, мога да видя с очите си.

По данни предоставени от Орлин Алексиев за новинарско издание, със средства от СОПФ за последния мандат са финансирани проекти на стойност от 48,7 млн. лева, като тази сума се равнява на повече от 51% от общия бюджет на Фонда.

Благодарение на тези средства децата ни се развиват в среда, която спомага за по-лесното възприемане на предлагания учебен материал и пълноценното израстване на учениците.