Как да боядисаме тавана в кухнята: изборът на надеждна боя и технология на нанасяне

Как да боядисаме тавана в кухнята: изборът на надеждна боя и технология на нанасяне

Как да боядисаме тавана, без да включвам майстор? Подготовка на материала. Подготовка на повърхността. Изпълнение на технология за боядисване. Полезни съвети.

Когато решавате как да боядисате тавана в кухнята, трябва да вземете предвид, че в тази стая има повишено ниво на влажност. Следователно изискванията за състава на багрилото ще бъдат по-високи. В тази публикация ще разгледаме варианти за средства, които са идеално подходящи за обявените помещения, тъй като има много алтернативни модификации на стандартните бои за избелване. Оптимални видове бои за кухни. Тъй като кухненската стая се характеризира с наличие на повишен процент на влажност и също се различава в температурните колебания, оцветяващият състав трябва да бъде максимално адаптиран към такива условия. В този раздел представяме добри възможности за висококачествено оцветяване на тавана.

На водна основа. Съставът за оцветяване на водна основа има добри технически характеристики и има достъпна цена. Този инструмент има своите достойни качества. Съставът е безвреден, дори когато е сух, не отделя токсични вещества. Продуктът може да се придържа към помещения без отопление. С помощта на композиция на водна основа лесно се боядисват повърхности от пластмаса, дърво, тухли и гипсокартон. Боята се разрежда добре с вода и се измива, има възможност за смесване на различни нюанси помежду си.

Акрилна боя, универсален продукт на основата на разтвор на акрилна емулсия. Преди да използвате този състав, не се изисква перфектно изравняване на таванната повърхност. Боята изсъхва достатъчно бързо и е безопасна. При продължителна употреба на акрилно покритие се забелязва такова свойство като устойчивост на абразия. Също така акрилният състав е в състояние да издържа на високи температури и техните капки. Този състав лесно се разрежда с вода и бързо се нанася върху повърхността. Разрешено е смесване на нюанси, които се предлагат в широк диапазон. Препоръчително е акрилната боя да се избърсва с влажна гъба, тъй като обилното измиване и сапунисване може да повреди пигментния слой, в резултат на което на повърхността на тавана ще се появи белезникаво петно.

Алкидни, състава се основава на алкиден лак. Разтваря се с керосин или бял спирт. След изсушаване продуктът става устойчив на абразия, така че не е нужно да се страхувате да го измиете при почистване. За измиване са подходящи само неабразивни почистващи препарати. Тази боя е разделена на два вида според покритието: лъскава и матова. Първият се поддава на бързо почистване, а вторият ще трябва да се забърка с избърсване. Съставът се нанася идеално равномерно на тавана, подходящ за дървени и метални основи. По време на работа боята може да издържи висока влажност, както и температурни колебания.

Латексна боя, тази боя се основава на смес от вода, багрило и синтетичен каучук. Този вид материал е надежден, тъй като след изсушаване образува много трайно покритие. Нанесеният продукт прави тавана устойчив на мазна мръсотия, влага и температура. Съставите не са придружени от токсични изпарения и неприятни миризми нито по време на нанасяне, нито след изсушаване. Когато се опитвате да премахнете прах и мръсотия, можете да използвате вода смесена със стандартни препарати.

 Много хора вярват, че изброените видове бои в идеалния случай се заменят с варовик. Това мнение е погрешно, тъй като при попадане на мазни пръски петна остават по тавана и плесента се образува дори във вар при продължително излагане на влага и поява на конденз. Това не само разваля външния вид на тавана, но и вреди на здравето. Трудно е да се измие такъв материал, по-лесно е да се поднови, като се нанесе друг слой.