Как да зареждате на бензиностанция на самообслужване

Как да зареждате на бензиностанция на самообслужване

Застраховката на автомобила не е единственият разход, който шофьорите трябва да вземат предвид. Всъщност цената на бензина със сигурност е един от елементите, които оказват най-голямо влияние върху бюджета на автомобила.

Но колко гориво изразходва нашият автомобил? Има няколко променливи, които влияят върху това, но ние ги опростихме в брояча на бензина.

Сред някои от начините за намаляване на общите разходи за пълен резервоар с бензин е използването на бензиностанция на самообслужване вместо такава с обслужващ персонал. От друга страна, удобството е по-малко – седим спокойно в колата, докато някой друг зарежда резервоара вместо нас – но дългосрочните ползи са по-големи.

За да не се окажете безпомощни пред бензиностанцията на самообслужване, ви предлагаме няколко насоки и съвети как да заредите безпроблемно. За цялата информация за намаляване на разхода на гориво, моля, вижте нашето специално ръководство.

Проверете страната на капачката за гориво

Преди всичко е важно да проверите от коя страна е капачката за гориво, за да можете да позиционирате автомобила оптимално. Затова изберете най-удобната страна, където капачката е разположена непосредствено до дюзата за подаване на бензин, за да не се налага да правите неудобни маневри за удължаване на маркуча на бензиновата помпа.

Уверете се, че бензиностанцията, на която сте спрели е на самообслужване

Проверете дали избраната от вас бензиностанция на самообслужване продава необходимото гориво. Възможно е да откриете бензиностанции на самообслужване, които зареждат само с дизелово. Поради тази причина е важно да изберете правилната бензиностанция на самообслужване и правилното гориво. Обикновено знаците са доста ясни, но цветовете на колонките също помагат: със зелено се обозначава бензинът, а с черно – дизелът. Когато спрете автомобила си пред помпата, проверете как се отваря капачката на резервоара. В някои случаи капакът на резервоара се отваря от вътрешността на автомобила с помощта на лост, а в други трябва да използвате ключа или не.

Опрелете сумата за зареждане на гориво и начина на плащане

Сега ще трябва да изберете каква сума искате да платите и дали искате да платите в брой или чрез банкомат. Ако решите да използвате картата за плащане в брой, не забравяйте да въведете ПИН кода, като същото важи и за кредитната карта. Що се отнася до банкнотите, процедурата е много лесна: след като ги поставите, трябва да изберете съответния номер на машината.

С банкомати или карти е по-лесно, отколкото с банкноти, особено ако зареждате гориво на бензиностанция на самообслужване, защото не е необходимо да предвиждате колко гориво може да побере резервоарът: помпата ще спре, когато е напълно пълна.

Сега всичко, което трябва да направите, е да вземете пистолета за дозиране, да го поставите в резервоара, който вече сте отворили по-рано, и да натиснете лоста, докато достигнете желаното количество. Ако накрайникът не успее да подаде, проверете дали сте избрали правилната страна: в този случай в мястото, където сте поставили парите или картата, ще излезе касова бележка, която трябва да предадете на служителя, за да ви бъде възстановена сумата.

Внимание: за да се избегнат повреди, в никакъв случай не трябва да се застава до отвора на резервоара, а по-скоро отстрани на резервоара. Винаги трябва да се внимава, тъй като може да се случи да има някакъв вид преливане и бензинът/дизелът да се разлее с внезапна струя, оцветявайки дрехите ви.

След като приключите зареждането, погледнете дисплея на дозатора, за да се уверите, че количеството е било разпределено правилно. Поставете накрайника обратно в дозатора (това трябва да се прави внимателно, тъй като накрайникът може да падне обратно върху автомобила и да причини повреда, ако не е закрепен правилно) и затворете капачката. Вече сте готови да напуснете бензиностанцията на самообслужване и да потеглите спокойно по пътя си.