Контактни грилове- същност и видове плочи

Контактни грилове- същност и видове плочи

Контактните грилове са удобни, предпочитани, функционални, лесни за употреба. Едно от основните неща, които влияят на работата им и ги превръщат в отлични уреди са плочите, които използват. В зависимост от размера, вида, материала от който са изработени, се променят скоростта на затопляне, интензитета на вкуса и други. За съжаление плочите са и едно от малкото неща, на които потребителите обръщат внимание при покупка на грил. Това, обаче, е голям проблем, защото след това нерядко именно те водят и до големи разочарования от уреда. Какво всъщност представляват контактните грилове и какви плочи могат да имат?
Какво е контактен грил?

Преди всичко, трябва да се започне от това какво е контактен грил и каква е идеята му. Контактният грил е познат още като преса. Той представлява скара, която се състои от две части- долна и горна. Горната част играе роля на своеобразен капак. Поради наличието на две плочи, при използването на контактен грил е възможно едновременна двустранна топлинна обратка, или иначе казано сготвяне, на храна- зеленчуци, месо или дори тесто.

Видове плочи според повърхността

Според характеристиките на повърхността, плочите на контакт грила могат да бъдат гладки или оребрени. Едно от предимствата на гладките плочи е, че те са тип плитка тавичка, позволяват обработка и на по- течни субстанции. Друго предимство е, че се загряват по- бързо, а топлината се разпределя еднакво по цялата повърхност. При печене, оребрените оставят по- тъмни следи от препичане върху храната и се получава интересна решетъчна шарка. Съществува и трети вид, който е смесен. В този вариант долната плоча е плоска, а горната е оребрена. По отношение на почистването, видът на повърхността може да повлияе на лесното или трудното почистване на плочите.

Видове плочи според материала

В зависимост от използвания материал, плочите на контакт гриловете се делят на метални, амуниеви и керамични. Металните плочи са най- често използвани, поради ниската цена и достъпност на уредите с такива плочи. Също така, металните плочи загряват доста бързо и запазват за по- дълго топлината. Излючително са подходящи за голямо натоварване и дълга употреба. Сред основните им недостатъци е рискът от залепване на храна и съответно трудното почистване след това. Алуминиевите плочи се предпочитат главно, когато контакт грилът няма да се използва интензивно. Тези плочи също загряват сравнително бързо. Керамичните плочи са сред най- новите материали използвани при контактните грилове. При тях се използва инфрачервена технология, заложена в керамичната повърхност. Те са незалепващи, а почистването и поддържането им се случват бързо, лесно и безпроблемно. Плочите загряват една идея по- бавно, но за сметка на това изстиват доста по- бързо.

Видове плочи според функциите

Друго разделение на плочите на контакт грила може да е на сменяеми и несменями. При първия вид, контактния грил е оборудван само с едни, гладки или оребени, плочи. При втория вид, плочите се прикрепят за долната и горната основа със специални щипки и по желание могат да се сменят от плоски, на оребрени и обратно. Това позволява снемане на плочите и измиване в съдомиялна.

Запомнете, вида, материала, размера и опцията за смяна на плочите трябва да са едни от основните неща, които трябва да ръководят човек, когато избира контактен грил.