Почистване на дворове и контрол над вредителите

Почистване на дворове и контрол над вредителите

За тези, които обичат градинарството и това да се грижат за растенията тези съвети ще са им от полза. С тях ще могат да се справят в цялостната поддръжка и грижа за двора и градината. От самото почистване до борбата и контрол с вредителите.

Мухички, охлюви, гъсеници, листни въшки, червеи, мравки и кърлежи са само някои от опустошителните вредители, които вредят на вашата градина. За щастие много природни средства могат да помогнат за борба с градинските вредители, без да увреждат растенията или почвата. И, така, щом вече сте направили организирано почистване на дворове, време е да се заемете с контрола на своята градина от нежеланите вредители.

Ето 10 от най-добрите домашни средства за борба с вредителите в градината:

 1. Ниймово масло

 Ниймовото масло е ефективно за спасяване на растения, заразени с листни въшки и други вредители като брашнести бръмбари, листни молци, мравки и гъсеници.

За да направите спрей за листата, смесете 1 литър топла вода, 2 чаени лъжички масло от нийм и 1 чаена лъжичка течност за миене на съдове. Напръскайте разтвора, върху листата и стъблата на растенията. Обработвайте растенията на всеки 3 дни в продължение на поне 2-3 седмици.

 2. Диатомична пръст

Диатомичната пръст, направена от изкопаеми водни растения, наречени диатоми е добър универсален контрол на насекомите.

 3. Масло от мента

Друг чудесен начин за борба с вредителите във вашата градина е използването на етерични масла от биоактивни растения като мента. Поставете 2 чаши вода в спрей бутилка с 2 чаши течен сапун и 1 чаена лъжичка ментово етерично масло. Разбъркайте добре и напръскайте този разтворвърху вашите градински растения. Повторете, ако е необходимо.

 4. Лют пипер

Поставете 1/2 чаша нарязани червени чушки чили в блендер и добавете 2 чаши вода. Смесете всичко в блендер, след това прецедете разтвора и го изсипете в спрей бутилка. Добавете 1 супена лъжица течен сапун. Разклатете старателно и след това напръскайте границите на градината. Използвайте на всеки 4-5 дни, докато останете сте доволни от резултатите.

 5. Чесън

Чесънът е чудесен органичен пестицид, който може да убие вредни насекоми и да защити вашите растения. Той е много ефективен срещу листни въшки. Поставете 1 глава чесън в блендер и залейте с 2 чаши вода. Смесете на висока скорост до гладка смес. Оставете да се вари за един ден. Прецедете и след това смесете течността с 4 литра вода. Изсипете разтвора в спрей бутилка. Нанасяйте около веднъж седмично и след дъжд.

 6. Капан с бира

Охлювите създават проблеми на градинарите все повече и от година на година. Сега може да използвате бира, за да ги контролирате. За целта напълнете няколко празни кутии с бира.

Заровете бурканите в градинската пръст до ръба. Оставете ги за една нощ, за да могат зловещите същества да се преместят в бирата и да се удавят. Изхвърлете всички буркани на следващата сутрин и ги заменете с прясна партида. Повтаряйте всеки ден, ако е необходимо, докато останете доволни от резултата.

 7. Растения придружители

За да избегнете вредители в своята градина може, да опитате да засадите придружаващи растения. Засаждането на такива „спътници“ включва отглеждане на различни растения в непосредствена близост едно до друго, така че те да формират благоприятна симбиотична връзка помежду си.

 8. Яйца

Черупките от яйца, поръсени около градината, действат като бариера за задържане на охлюви и други насекоми. Сварете и изсушете 10-12 черупки от яйца. Смелете ги на прах. Поръсете прах от яйчена черупка по цялата почва, около вашите растения. Повторете, ако е необходимо.

 9. Боракс

За да предотвратите нападенията от нежелани мравки, бораксът е едно от най-добрите домашни средства, които може да опитате. Смесете 1/4 чаша всяка захар и боракс. Поръсете тази смес около гнездата на насекомите.

 10. Сода за хляб

Содата за хляб също може да играе ключова роля за запазването на вашата градина. Тя може да убие насекоми, които увреждат растенията, като листни въшки и акари. Смесете 2 супени лъжици сода за хляб, 1 супена лъжица зехтин, няколко капки течен сапун и 4 литра вода. Прехвърлете в спрей и пръскайте на всеки 3 дни, за да се отървете от вредните насекоми и да се предпазите от повторното им връщане.

Източник: IZVOZVA.BG