Ако сега ви предстои годишната отпуска или се връщате отново на работа, а след дългата ваканция и вкусните ястия в хотела и ресторантите, не успяхте да се въздържите, предлагаме ви няколко начина да разтоварите хранителния режим.

Щом обилната трапеза в продължение на една седмица ви е понатоварила, настоящите 10 хитринки, предоставени ни с любезното съдействие на INTERPOLEZNO.COM, могат да са от полза и да се преборят с глада.

И помнете, винаги след преяждане е добре да осигурите на организма си лек режим на хранене:

1.         За закуска – мюсли, овесени ядки и сушени плодове. Това, от което най-много има нужда организма ви, за да има усещане за ситост, до обяд. Дори в летните дни, подобна закуска е изключително полезна и нискокалорична.

2.         Ако пак огладнеете – сезонният плод е най-добрия вариант за засищане на глада между храненията. Сини сливи, грозде, праскови, кайсии, диня, пъпеш, череши, ягоди, ябълка, круша и всичко, за което се сетите може да е част от менюто ви преди обяд.

3.         Ползата от фреша – ако глада все още ви мъчи, опитайте с фреш от прясно изцедени цитруси. Силата на витаминозната напитка ще ви ободри и ще озари тена ви.

4.         Силата в бобените храни – те са толкова полезни, колкото сами не може да си представите. Наред с това всяко бобено растение е богато на витамини и минерали, създава усещане за ситост и доставя полезните въглехидрати, от които тялото ви има нужда.

5.         Една малка тайна – преди хранене, всеки път пийте 200 грама минерална вода. Тя ще намали чувството на празнота в стомаха и ще помогне да ‚погълнете“ по-малко храна.

6.         Полза от водата – ценните качества на водата много пъти разглеждахме вече и все пак да напомним, в лятото, колкото повече пиете от нея, толкова по-рядко ще се чувствате гладни, а и ще изчистите организма от излишни мазнини и свободни радикали.

7.         Вечерята – постарайте се да е минимум два часа преди сън. Така няма да натоварвате стомаха излишно, пък и тялото ви няма да прави ненужен запас, на това, което не успява да разгради, докато блажено спите.

8.         Как да си помогнем – включете силата на фибри в менюто си. Те се справят с трудно разградилите частици и усилват перисталтиката на червата.

9.         Още тайни от кулинарията – лютивите храни и чесънът са врагове на апетита. Включете ги в менюто си и сами ще се убедите в силата им. Лютото, провокира прием на повече вода, а чесънът убива сензорите за възприятие на останалите миризми в кухнята.

10.       Забравете за яденето – дишайте дълбоко преди хранене. Това правете 10 минути преди да седнете около масата и на прозорец. Чистия въздух изпълва цялото тяло и създава усещане за релакс и пълнота.