Посетителите на сайта могат ли да определят в рамките на 5 секунди с какво се занимава компанията ви? Могат ли потребителите лесно да посетят блога ви ако пожелаят? Лесно ли е за потребителите да разберат какви са цените на продуктите ви?

Ако на ум си отговаряте „не“ на тези въпроси, значи е време да помислите как да оптимизирате уеб дизайна на сайта си.

Един уеб сайт няма как да стане популярен ако залагате само на едно нещо, например само уеб дизайн или само съдържание. Трябва да има дизайн, който да улеснява потребителите да консумират съдържанието, което им подавате. Сайта ви също така трябва ясно да индикира с какво се занимавате, защо се занимавате точно с това и към кого са насочени вашите продукти или услуги.

Екипът занимаващ се с уеб дизайн от Seomax.bg, сме подготвили 4 съвета, които ще ви насочат в правилната посока.

уеб дизайн

1. Направете си уеб дизайн план

Не започвайте директно с уеб дизайна на сайта. За да сте сигурни, че вашия сайт покрива нуждите на потребителите, трябва да се замислите какъв ще е пътя на потребителя във вашия сайт. След като сте планували какво биха търсили потенциалните клиенти, трябва да изградите сайта така, че те да го намерят възможно най-лесно.

Кои страници ще посетят? Кои статии ще прочетат и кои оферти ще ги превърнат от потенциални в реални клиенти? Ако имате отговор на тези въпроси много по-лесно може да създадете сайт, който естествено да насочва посетителите към покупка.

За да си отговорите на тези въпроси може да използвате досегашната информация, която имате за клиентите или да направите проучване.

2. Премахнете следните неща от уеб дизайна на сайта си

Някой елементи на от уеб дизайна на сайта ви могат да отнемат така ценното внимание на посетителите. Трябва да се постараете да насочите вниманието на потребителя към стойностното съдържание в сайта, както и вашето фирмено послание. Сложни анимации, прекалено дълги статии и зле избрани изображения са само няколко от факторите в списъка.

Съвременната аудитория обръща внимание на това, което е пред нея само 8 секунди. Поради тази причина началната страница на сайта Ви трябва бързо да насочва посетителите към най-важните неща. Това става с кратки и стойностни секции от съдържание както и картинки/икони които ясно да индикират с каква насоченост е съдържанието.

Ако това вече е готово, прегледайте съдържанието си и го редактирайте така, че да няма жаргонна или професионална терминология. Терминологията няма да ви накара да изглеждате по-големи професионалисти в лицето на потребителите, а просто ще ги обърка.

3. Включете бутони за споделяне и следване

Грях е да имате добре написани оферти и статии, а да не давате възможност на посетителите да ги споделят.

Ако сайта ви не разполага с бутони за споделяне в социалните мрежи, може да пропускате възможност за трафик, генериран от хората, четящи блога Ви.

Ако тази възможност е нещо ново за вас, бутоните за споделяне са малки бутони, разположени в горната или долната част на всяка статия в блога. На бутоните са изобразени иконите на различните социални мрежи и при клик върху тях, потребителите имат възможност да споделят статията в съответната социална мрежа.

4. Използвайте подходящи изображения на сайта

Не всяко изображение ще е в синхрон със съобщението, което се опитвате да изпратите на потребителите.

За ваша радост има много източници за безплатни изображения, които да подсилят уеб дизайна ви по подходящия начин. Например ако притежавате производствено предприятие може да сложите снимки на процеса на производство. Така потребителите приемат,че вие няма какво да криете, а доверието във вас се увеличава.

В заключение ще кажем, че уеб дизайн, съдържание и оферти трябва да вървят ръка за ръка и да се развиват в синхрон. Едното трябва да подчертава другото и в синхрон тези елементи да привличат вниманието на потребителя. Защото в дигиталната ера, в която живеем, вниманието и времето, което един потенциален клиент ни отделя, е най-важно.