8 съвета за моравата от градинар гуру

8 съвета за моравата от градинар гуру

Джон Грийли е градинар гуру, който превръща обикновените градини в произведения на изкуството. Той рисува с помощта на тревните стръкове и различните нюанси на зеленото. Нещо повече, самият той е създател на няколко вида тревно покритие, които успешно се използват и от други градинари. Джон Грийли е написал 2 книги, които за съжаление, още не са преведени на български език. И двете съдържат неподправени съвети и насоки как обикновената морава да се превърне в свежа градина. Намерихме няколко негови препоръки, които ще помогнат на всички, които искат да се сдобият с цъфтяща, зелена градина.

Размерът не е от значение

Колкото по-малка е градината, толкова по-добре изглежда една поддържана поляна. Малките градини имат своя чар и могат да бъдат прекрасно допълнение към цялостния дизайн на имота. Определяйки размера на градината следва да се определи и за какво ще се използва. Има разлика между видовете трева, които са подходящи за стъпване през цялото време и тези видове, които не са достатъчно устойчиви на такъв тип натоварване. Градината може да е поляна, която да се пресича отвсякъде, а може и да е морава с пътечка по средата и маршрутите да са ясно определени. При всяко положение, това трябва да се изясни преди засяването на тревните стръкове.

Трябва да си познавате мястото

Много хора разделят градинарството от поддържането на моравата, но всъщност те двете много си приличат. Независимо дали засявате овошки или тревни стръкчета, трябва да си познавате мястото, състава на почвата, къде има сянка и колко време се запазва там. Хубаво е да можете да направите и разлика между сянка и пъстра сянка, защото двете предлагат различни условия за засяване.

Разположението на градината е от съществено значение. Може да е с южно, северно, източно или западно изложение, като при северното градината получава най-малко слънце. Ако планирате да посадите и да поддържате тревна площ, отбележете къде точно се намират дърветата и къде пада сянката им. Не само че така ще си улесните косенето, ако решите да използвате електрическа косачка тип Prisma, ами и ще знаете, дали къде тревичката няма да получава достатъчно слънчева светлина, заради сянка.

Убийте цялата растителност

Да, това звучи изключително странно, като съвет, но за да започнете отначало, трябва да почистите земята от всички налични тревни видове – не само тези на повърхността, ами и семките и грудките в почвата. Ако не го направите, още с първото поливане и ще започнат да растат и след това ще трябва да плевите, ще останат празни места и изобщо моравата ви няма да се получи, така както сте очаквали. Органичният начин да унищожите растителността е следният:  Премахвате горния слой на почвата и започвате дълбоко поливане. Трябва да махнете поне 20 см и ще видите, че всичко, което е останало под тази дълбочина при поливането ще излезе.

Някои хора използват глифозат и в това няма нищо лошо. Така или иначе това е единствения момент, в който ще се наложи да се използват такива химикали. Да, постоянното използване на химикали в селското стопанство е лошо и неприемливо, но в този случай глифозатът е по-скоро хормон. Той се усвоява от живите растения и унищожава клетките.

Създайте добра костна структура на вашата ливада

Тревистите коренчета са нещо като кости във всяка ливада. За голяма изненада на всички, корените на тревичките могат да се справят с конкуренцията идваща от корените на дърветата. Освен това им е нужна много малко вода, за да изглеждат зелени и свежи, така че са идеалното решение. Интересен факт представляват членовете на семейство лилии – те могат да се държат точно като треви въпреки че не са.

Използвайте сезонни растения

Колкото и да е красива една поляна само с трева, то няма нещо, което да я разчупи по-атрактивно от сезонните цветя и растения. Цветята и различните видове тревна покривка могат да послужат за аксесоари към самата поляна. По този начин, всички съседи ще въздъхват и ще желаят да имат същата градина. Освен сезонните можете да добавите и трайни насаждения и така ще си осигурите различни цветове, през различните сезони.

Нека моравата ви да изглежда естествена

Това се постига чрез движение. Не става въпрос самата морава да се движи, а да има леко полюшване на растенията. Това е най-силно забележимо, когато растенията са на различна височина. Миксът от растения и треви осигурява живот на градината.

Как да се грижим за моравата?

Не забравяйте да косите редовно, да плевите, да поливате в дълбочина. Окосяването на пътечки през моравата трябва да бъде поне 4 пъти в годината. Ако пък искате да се подготвите предварително, там където планирате да има пътека не слагайте семена още през зимата.