За нещо толкова малко и често незабележимо, имаме доста изисквания към ароматни свещи. Искаме те да бъдат с неповторим аромат и визия, да бъдат лесно достъпни и най-вече изгодни. Също така искаме да не ни омръзнат бързо, да бъдат безопасни за ползване и да миришат силно, но не и натрапващо, трябва да бъдат лично подбрани от нас, но и да се харесват на гостите, които приемаме у дома си. Освен като декоративен елемент, ароматните свещи са известен инструмент при психическо и физическо натоварване. Ето Ви няколко причини защо.

Ароматерапия

Най-големият плюс на ароматизираните свещи е именно техния аромат и как той ни въздейства. Ароматерапията е доста ефективен алтернативен метод да стимулирате сетивата си така, че умът и тялото Ви да се отпуснат максимално. С помощта на натурални масла, есенции и изтънчени аромати е възможно да създадете своя атмосфера лишена от стрес и  негативна енергия. Множество учени, от които специалисти по психология и неврология, твърдят че ароматите засягат специални части от мозъка ни, които са важни за регулиране на настроението и емоциите ни. Различни миризми могат да предизвикат сънливост при проблеми със съня, други като миризмата на прясна ябълка смъкват високото кръвно. Ароматерапията възниква преди хиляди години, след като египтяните са използвали натурални масла и есенции в баните си и при масажи. Миризмата при ароматерапия подобрява концентричността, помага при честата смяна на настроения, безсъние, дискомфорт и болка. Различните аромати действат по индивидуален начин на всеки човек. Ако Вие харесвате плодови аромати, на други хора може да им се стори отблъскващо. Хората са привлечени от индивидуалните си предпочитания, които им миришат добре и ги карат да се чувстват добре.

Любопитни факти за ароматни свещи

Компании в Токио използват различни аромати, за да увеличат продуктивността на служителите си. Някои от тях използват аромат на лимони през сутринта за свежест, на обяд аромат на рози против стрес и вечер използват аромат на бор, за да ги ободри. На токийската стокова борса се използва аромат на мента, за да мотивират купувачите и продавачите.

Популярни предпочитания

Кой би предпочел свещ, която няма аромат в днешно време? След като благодарения на тях е възможно за няколко минути да превърнете една стая в спа зона или да мирише така сякаш сте на безлюден остров. Ето няколко по-известни миризми като:

 • Лавандула – помага при стрес, депресия и други психични аномалии; отпуска и релаксира; помага при главоболие и безсъние; полезна при бременност и малки деца; подходяща в спални и бани.
 • Цитрусови аромати – (лимон, портокал, грейпфрут и т.н) повдига настроението; носи доза свежест и лекота; бори се със стрес и дискомфорт; аромата на лимон подобрява правописа, докато пишете, като Ви държи концентрирани.
 • Ванилия – сладка миризма, която се смята за натурлен афродизиак; топъл и релаксиращ аромат; създава чувство за комфорт; спомен за детсвото и любими домашни храни.
 • Канела – помага при умора и неспокойствие; въздейства добре на нервната система и Ви прави по-осъзнати.

Идеалния подарък

Ароматни свещи са едни от най-популярните подаръци, независимо дали е за семейство или приятел, мъж или жена. Особено, ако човека за който е предназначена свещта, е фен на дългите горещи бани или четене на книги. Няма нищо по-хубаво от това да подарите едно ароматно спокойствие на близък човек. Можете да ги съчетаете с различни аксесоари, така че да подхождат на различен тип декор.

Разбира се, че за да почувствате релаксиращ ефект, ще трябва да има дълготрайна употреба, а с нея следват и няколко съвета за безопасност.

 1. За да може огънят да върви бавно и постепенно, отрежете фитилчето, така че да е дълго около един инч.
 2. Не поставайте свещите си на директна слънчева светлина, тъй като разваля цялостта и консистенцията им.
 3. Дръжте свещтите си далеч от ръбове и неравни повърхности, за да избегнете инциденти.
 4. Дръжте свещите, които не използвате в момента на хладно и сухо проветливо място.
 5. Поставете свещите си в свещници, буркани, чаши или други подходящи предмети, за собствена безопасност.
 6. Дръжте ги далеч от лесно запалими предмети, дрехи, пердета, дървени предмети и мебели и пластмаса.
 7. Ако има натрупан восък и замърсявания, почистете свещта, изравнете страните, ако е необходимо и тогава запалете наново.
 8. Не оставяйте свещта да гори без надзор.
 9. Не оставяйте свещта да гори повече от четири часа.

Ако традиционните миризми на ароматни свещи не Ви допадат, вече се предлагат и по-нестандартни такива, както и комбинация от няколко аромата. Ако още не сте избрали своя специфичен аромат, Iogas.com ще Ви помогне да изберете перфектната ароматна свещ.  Доверете се на доказан производител, предлагащ цени за едро и дребно на свещи онлайн.