С настъпването на зимата наближава и сезона на грипа. Всяка година тази болест поваля хиляди хора и води до обявяване на епидемии. Учените са разработили специални ваксини против грип, но си струва да отбележим, че освен тях има и други неща, които биха подпомогнали на имунната ни система да се предпази. Ако успеем да повишим имунитета си, има възможност да избегнем неприятното и потенциално опасно разболяване от грип. Но как да постигнем това?

Съставки против грип - подсилване на имунитета, спирулина, зелен чай

Ето някои храни, които имат шанса да ни помогнат да предотвратим разболяването от грип:

 • Зелен чай – това е отлична напитка за детоксикация (пречистване) на тялото. Той ни помага да се борим със свободните радикали и по този начин подпомага защитните сили на тялото по недиректен начин.
 • Спирулина – с множеството си полезни съставки, спирулина се нарежда сред водещите добавки за подсилване на имунната система. Микроводораслото е богато на желязо и помага за балансиране на храненето, подсилване на имунитета и нормализиране на кръвната картина.
 • Чесън – почти всеки възрастен човек би ви убеждавал в чудодейните свойства на чесъна и при това с право. Той се смята за естествен антибиотик, който може да ни предпази от настинки и вируси. В него има калций и калий, които определено са полезни за тялото ни, а също и други съставки, които спомагат пречистващите функции на организма.
 • Брюкселско зеле – със своите малко калории, брюкселското зеле не само е вкусна и лека храна, но и съдържа много витамини, включително витамин С, който е изключително важен за здрава имунна система.
 • Сьомга – в нея се съдържат множество полезни мазнини, заедно с протеини. Този тип риба има омега-3 мастни киселини, които играят важна роля в активизирането на белите кръвни телца, които са основната защитна линия на нашия организъм във войната срещу бактериите и вирусите.
 • Мед – изключително популярен в народната медицина, пчелният мед се слави с чудесни лечебни средства, като помага при бронхит, синузит, болно гърло, грип и настинка. Той също подпомага защитните сили на тялото, като ни помага да се предпазим от болести.
 • Черен пипер – въпреки че не много хора разбират, че и подправките могат да имат ценни свойства, освен овкусяване на храната, те в някои случаи могат да помогнат на здравето ни. Черният пипер може да играе ролята на антиоксидант и същевременно пречиства нашата лимфна система. Той има антибактериални свойства и може да ни помогне да се предпазим от грип.

Още храни против грип:

 • Киви – това е плод, в който се съдържа огромно количество витамин С. Този витамин има антиоксидантни свойства, като същевременно помага на имунната система на тялото. Помага превенцията на грипни заболявания и намалява времето за оздравяване.
 • Гъби – те не биха били първият избор на човек, който се чуди как да се предпази от грипа, но това е единствено поради незнание, тъй като гъбите определено могат да подсилят организма ни, понеже съдържат глюкани (вид въглехидрати), които засилват защитните свойства на имунната система.
 • Вода – да, водата не би ни предпазила от грипа, но липсата на достатъчно вода в организма (обезводняването) силно намалява защитните способности на имунната система. Затова е важно да сте добре хидратирани.
 • Кисело мляко – в него се съдържат протеини, които играят изключително важна роля в нашата имунна система. Допълнително, в киселото мляко има специфични кисели бактерии, които действат като пробиотици и още повече помагат на имунната система.
 • Годжи бери – тези плодове предоставят енергия на тялото, понижават холестерола и подпомагат загубата на тегло. Освен това нормализират зрението и водят до по-добър сън. Допълнително намаляват захарта в кръвта. Но те също така са и полезни за повишаване на защитните сили на имунната система, което подпомага превенцията на настинки и грип.
 • Цитрусови плодове – това са например портокали, лимони и грейпфрут. Те имат високо съдържание на витамин С, а вече споменахме, че той е важен за нормалното действие на имунната система. Също така съдържат ензими и антиоксидати. Накратно, те съдържат вещества, които са полезни за правилното действие на нашия имунитет, който (както разбрахте по-горе) е това, което ни помага да предотвратим разболяването от настинка и грип.