Тренировките не трябва да са скучна работа. Всъщност тренировките изобщо не трябва да се чувстват като такива. При зумба например тренировката не е точно тренировка: това е забавно, социално танцово парти – като упражнението е най-голямото предимство! Музиката е бърза, оптимистична и заразна, така че няма как да не продължите. И тъй като се провежда в групова обстановка, зумба е един от най-добрите начини да вкарате приятелите си във вашата тренировка.

Ето топ 10 ползи за здравето от този спорт, описани от автора на книгата ReSYNC Your Life Самир Бечич.

Изгаряне на мазнини

В основата си, класовете по зумба осигуряват голямо изгаряне на калории чрез аеробни занимания, извършвани с интервални тренировки. Средният човек ще изгори около 600 до 1000 калории в един клас по зумба. С класовете, хореографирани, за да осигурят интервали на интензивност както в темпото на музика, така и в типа на движенията, енергийните разходи на членовете на класа се увеличават. Фитнес движенията също са включени в танците, така че не се изненадвайте, ако се окаже, че се премествате от бърз меренге бийт към дълъг, бавен набор от лицеви опори на стената или правите няколко серии клекове, последвани от плиометрични скокове.

Подобрена координация

Като се присъедините към клас по зумба, определено ще подобрите координацията си. Това е нещо, което е изключително важно да поддържате, докато остареете.

Тренировка за цялото тяло

Зумба е както танцов клас, така и фитнес клас. Освен своите ползи за здравето на сърцето, този спорт осигурява тренировка за цялото тяло. Дори и тези, които тепърва се учат на танцовите стъпки, ще имат силно усещане за добра тренировка.

Аеробни предимства

Зумба прави достигането на целевия сърдечен ритъм много по-лесно от стандартните тренировки, които ще намерите на DVD или във фитнес зала. Това се случва, като се използват песни, които възпроизвеждат около 145 удара в минута. Този бърз темп прави естествено да се движите бързо. Това ще ви насочи по пътя към истинските аеробни упражнения. Ако се опитвате да изградите издръжливост, това е най-доброто нещо, което можете да направите за себе си. Упражнението за продължителни периоди с тази скорост може да увеличи силата на сърцето ви.

Анаеробни ползи

Тъй като музиката на зумба звучи с бързи темпове, преминаването към ритъма на музиката може да започне да изгражда вашата издръжливост само след няколко тренировки. Този спорт изгражда вашата анаеробна издръжливост доста бързо. Като цяло той е най-полезен за подпомагане поддържането на добра сърдечно-съдова и дихателна система. Увеличава и това колко кислород можете да вдишате по време на събитие с висока интензивност.

Искате още и още

Тренировките, които се усещат като работа, трудно вълнуват. Но зумба е толкова приятна, че всъщност искате да продължите да го правите. Това напълно променя идеята за упражнения, защото е нещо, което наистина очаквате с нетърпение. Ще ви поддържа здравословна рутина!

Всеки може да се присъедини

Класовете се предлагат на всички нива, включително стандартната зумба, зумба голд за възрастни граждани, зумба за деца и дори аква зумба, правена в басейн. Тъй като спортът се основава на музика и танци, изглежда, че говори универсален език, към който хората от всички нации могат да имат отношение. Няма и голямо обучение в тези часове. Новите участници могат да направят репетиции в малки мащаби преди някои по-дълги танци, но в повечето случаи „първокласниците“ могат просто да скочат право в час по зумба и да следват инструктора без проблем.

Повишена увереност

Благодарение на всички танци, които изисква тренировката на зумба, ще намалите задръжките си, ще подобрите стойката си, ще имате по-добра координация и ще се чувствате добре в кожата си. Тези промени ще се отразят веднага върху вашето настроение и върху външния ви вид. Някой, който се чувства добре, също има по-голяма увереност.

Подсилване на настроението

Зумба е перфектната тренировка, която трябва да предприемете, ако искате да се отървете от целия този стрес, който натрупвате през всеки ден. Напрегнатите движения, специфични за този тип тренировки, благоприятстват освобождаването на онези подобряващи настроението ендорфини и като се присъедините към клас по зумба, със сигурност ще можете да почувствате, че притесненията ви се стопяват, докато се губите в музиката.

Това е социално занимание

В клас по зумба ще можете да се срещате и да общувате с интересни и забавни хора. Бихте могли да ходите на този тип тренировки поне два или три пъти седмично и ще стигнете до социализация и създаване на много нови приятели. Звучи страхотно, нали?