Изработването на килими – занаят и изкуство от древността

Изработването на килими – занаят и изкуство от древността

Те са цветни, меки и придават уют и завършеност на дома ни. Точно така – става въпрос за килимите. В днешно време килимът се приема за съществена част от интериорния дизайн, както и притежава практическата функция да изолира студа и запази пода топъл. Но даваме ли сме си сметка, колко дълга е историята на килимите и какви са символиките, които някогашните килими са носили? Предлагаме Ви да се впуснем във вълнуващо пътуване назад във времето и като за начало да си отговорим първо на въпроса:

Кой е най-старият килим в света?

Нека се пренесем далеч, далеч, чак до територията на днешните Русия, Казахстан и Монголия. Тази територия носи името Алтайски край. Счита се, че в периода VI – III-ти век пр. н. е., там пребивават племена от Пазирската култура. Най-вероятно те имат ирански корени, но се преселват в по-спокойни райони, гонени от глад и войни. Така успяват да пренесат и разпространят ярка част от културата си – тъкането на килими.             През 1949-та година, именно в Атлайския край е открит най-стария познат за човешката цивилизация килим. Той е известен по света като Пазирския килим. По скъпите вещи, които са открити заедно с него, става ясно, че килимът е принадлежал на знатна особа. Според неговия откривател – руският археолог Руденко, изработката на килима датира от периода V-IV-ти век пр. н. е. Това означава, че тъканото изделие е с възраст от близо 2500 години.

Изтъкаването на килим е стара традиция, за която има доказателства от времето на Древен Египет – в много от гробниците на фараоните са намирани килими с множество изображения по тях. Някога килимът е бил знак за висок статус в обществото и са го притежавали само владетелите и представителите на знатни родове. Тъкането на килими се развива с особена сила в Близкия Изток.

Иран – люлката на килимарството

Ирански килими

Килимарството е не само занаят, но и истинско изкуство, за което се изискват усърдие и талант. Особено знаково е то за историята на Иран. Разказва се, че гробницата на Кир Велики – цар на Мидия, е покрита с най-скъпите и разкошни килими, изработвани някога. Местните жители са владеели до съвършенство тъкането на килими с възли. За тази цел са добивали вълна с дълъг косъм от овце и кози.

Килимите, които се произвеждат в Иран и регионите, носят специфичното и известно в цял свят название персийски килими; то произлиза от някогашната Персийска империя, която се е намирала в тази географска област. Целите, за които са се изработвали някога килимите, са три вида: битови, декоративни и ритуални.

Персийските килими се отличават с голяма плътност, мъхеста повърхност и ярки издръжливи цветове. За изработването им се използват естествени материали – вълна, коприна, памук. Багрилата, които служат за изписване на шарките са растителни, минерални или добити от насекоми. Изобразяваните орнаменти по килимите са доказателство за богатството от местни култури и етническото разнообразие; те са сложни, оригинални и предлагат широк набор от цветове и форми. Килимарството, което се практикува в провинциите Фарс и Кашан е добавено в Представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството на  ЮНЕСКО.

Интересен факт е, че до началото на миналия век, търговците довършват работата по килимите си, като ги разпъват на земята пред своите магазини – така те се отъпкват от краката на преминаващото множество от хора. След процедурата, качествено изработените килими стават още по-пухкави, здрави и меки. Ръчно изработеният персийски килим е изключително здрав и не се износва във времето.

Съвременните технологии за изработка вече не изискват подобна дейност, за да бъде завършен килимът, а и спестяват време. Някога се е изисквало килимът да седи разпънат и отъпкван  рамките на цели 3 месеца. Сега е необходим не повече от час, за да се завърши изцяло.

Защо да си вземем килим?

Ако историята на килимите Ви е затрогнала и си нямате такъв у дома, може би не е лоша идея да се поразгледате и да прецените, от какъв точно килим се нуждаете. Онлайн каталогът на  kamko.bg е в състояние да Ви предложи богато разнообразие от качествени килими на достъпни цени. Разгледайте някои килими онлайн, които да отговарят на Вашия бюджет и да са в пълен синхрон със стила на дома Ви.

Поставянето на килим в стаята е не само декоративно решение, а и гаранция за топъл под и безшумни стъпки.