Какво да имаме предвид при избора на лятна количка за бебе или малко дете?

Разнообразието сред детските летни колички може да главозамае всеки родител и вместо да го улесни може да направи избора му по-труден. Нормално е майките да търсят добро съотношение между качество и цена на летните колички за бебета. Те са предназначени за използване през топлите месеци, което означава, че е добре да планувате покупката им още от пролетта. Разбира се, и за летните, както и за останалите детски колички, важат някои неписани правила, които да се имат предвид преди и по време на покупка.

– Възрастта на детето

Има значение за колко месечно бебе избирате лятна количка. Ако е над 6 месеца тя може да е под наклон, така че малчугана да стои в нея в полуизправено положение. Около неговата първа годинка то вече ще може да седи стабилно, пазейки равновесие. Ако е под половин годинка обаче, е препоръчително да е легнал и гърбът да не се напряга излишно. Детските летни колички не се препоръчват за новородени. Това означава, че не можете да ги използвате, дори ако мъничето е родено през пролетта или лятото. Дори детето ви да се развива по-преждевременно и с килограмите си да изпреварва връстниците, това не означава, че костната му система е укрепнала и готова за лятна количка.

На разходка с лятна количка

– Теглото на лятната количка.

Изключително важно е летните колички да се леки. За майките този фактор често се оказва определящ наравно с цената, защото не бива да се прави компромис с удобството нито за бебето, нито за неговите родители. От направено проучване сред голям брой потребители е установено, че лятна количка тип чадър е една от най-популярните и ползвани от родителите.

– Размерът и материала на колелата

Размерът на гумите на детските летни колички е нещо, което не бива да се подценява. Майките са единодушни, че колкото по-големи са гумите, толкова по-леко е возенето. Добре е те да могат да се помпят, ако се спукат. По-малките колелца може да ви създадат проблеми, защото при гладки повърхности е възможно да не се въртят плавно. Гумените колела правят лятната количка много по-маневрена и стабилна, отколкото другите видове. Тази характеристика на летните бебешки колички е особено важна за живущите в България, заради неравностите по улици и тротоари.

– Сенникът

Абсолютно задължително е лятната детска количка да разполага със сеннник, който наистина да е функционален, а не просто да служи за украса. Слънцето може да е наистина опасно за нежната бебешка кожа, затова е добре да търсите количка, която ще го пази. Колкото по-дълъг е сенникът, толкова по-добре за бебето.

Сенник за лятна бебешка количка

Някои модели летни колички разполаг и с кокетно чадърче, което служи като допълнителна защита от слънчевите лъчи. То обаче е екстра, която не може да замени сенникът. В по-скъпите и качествени бебешки летни колички, освен сенник ще откриете в комплекта комарник и дъждобран.