Какво да търсите при избора на power bank?

Какво да търсите при избора на power bank?

power bank

Пускането на нови устройства е придружено от увеличаване на тяхната производителност. Стабилната работа на смартфоните изисква значителна консумация на енергия, така че преносимите батерии идват на помощ.

Как да изберем powerbank като алтернатива на захранване?

Изборът е толкова голям, че е лесно да се объркате. Външен вид, размери – характеристики, които са очевидни и разбираеми за обикновения потребител, но не определящи. Преди да проучите моделите на външните преносими батерии, предлагани в магазините, струва си самостоятелно да разберете от кои показатели се формира тяхната оценка. Това ще ви помогне да избегнете лоша покупка, загуба на пари и незареден смартфон в неподходящ момент.

Какво представлява Powerbank?

Този вид външни батерия представлява система от захранвания, свързани към платката на контролера. Батериите са скрити под защитен калъф. Преносимото устройство се зарежда през универсален порт (обикновено USB). Powerbank е подходяща за голямо разнообразие от преносими устройства като модерни смартфони, таблети, смарт часовници, смарт гривни и други. Основното условие е наличието на подходящ конектор. Съвременните преносими батерии в зависимост от модела ви позволяват да зареждате почти всички устройства, предлагани на пазара като: смартфони, ултрабук устройства, таблети; електронни конзоли, умни часовници и други.

Как да изберем правилната Powerbank?

Трябва да се съсредоточите върху няколко характеристики едновременно. Основните показатели, върху които рейтингът се изгражда най-често: вид батерия; капацитет; сила на тока; размери и тегло; функционални характеристики; производител (изключително субективен фактор).

Вид батерия

Powerbank са направени на базата на два вида батерии: литиево-йонна и литиево-полимерна. Литиево-йонните батерии наподобяват клетъчни батерии, но доста по-еволюирали. По-ниската цена говори в полза на покупката, но техния живот е относително краткотраен. Продължителността на живота се определя от общия брой цикли на зареждане. За литиево-йонните батерии цифрата е приблизително 1000. Недостатъците на този вид преносими батерии включва бърза загуба на енергия, тенденция към доста силно нагряване. Моделите с литиево-полимерна структура са по-качествени, но и цената им е по-висока.

Капацитет

Още един фактор, на който трябва да обърнете внимание, е капацитетът. Измерва се в mAh и ви позволява да прецените колко пъти и кои преносими устройства ще може да се зарежда определен модел външна батерия. По-добре е да изберете батерията според вашите нужди. Прекаленото плащане за „мощни“ индикатори няма смисъл: не всяка джаджа се нуждае от батерия с висок капацитет.

Коя батерия за захранване да избера? Потребителите решават. Фокусирайте се върху рейтинга. Най-добрият вариант е внимателно да проучите характеристиките на power bank, която ви интересува, и да ги сравните със собствените си изисквания. Най-често срещания капацитет за преносими батерии за телефони е около 20 000 mah, което в повечето случаи е напълно достатъчно за няколко последователни зареждания на флагванските модели смартфони на марки като iPhone, Samsung, Sony, Nokia, Huawei, Motorola и други.

Преносима батерия
Зареждане, чрез преносима батерия

Избор на марка преносима батерия

Разбира се стигнахме и до марката. На пазара може да се открият много модели и разновидности, но сякаш потребителите се доверяват на няколко основни марки: XIAOMI, HUAWEI и разбира се VARTA.