Какво представлява инвестирането

Какво представлява инвестирането

Инвестирането може да бъде много трудна задача. Не става въпрос само за пари, а и за разумно инвестиране е необходимо време. Въпреки това има някои неща, които трябва да знаете, преди да се гмурнете на фондовия пазар. Тази статия ще ви даде някои съвети как да изградите увереността си при инвестиране, така че да се чувствате по-спокойни да поемате рискове със спестяванията си, за да увеличите богатството си с течение на времето!

Инвестирайте това, което можете да си позволите да загубите. Инвестирането е чудесен начин да накарате парите си да растат и да си осигурите хубаво гнездо за бъдещето, но е свързано с някои рискове. Важно е да не позволявате на риска да ви изплаши напълно от инвестирането. Ако живеехме в свят, в който можехме да избегнем риска, като останем в застой, никой никога нямаше да направи нищо! Не се страхувайте от този малък риск, свързан с инвестирането, приемете го и го използвайте като мотивация, защото наградите могат да си заслужават, ако се придържате към него.

Колкото по-дълго трябва да растат парите ви, толкова повече ще спечелите. Ако започнете да инвестирате веднага щом можете и продължите да инвестирате последователно (т.е. никога не пропускате депозит), парите ви буквално ще печелят за вас с течение на времето. Например, ако спестявате по 100 лв. всеки месец в продължение на тридесет години и те носят средно по 5% лихва годишно, тогава тази първоначална инвестиция от 12 000 лв. ще струва около 120 000 лв.! Също така не забравяйте, че сложната лихва работи и в двете посоки, както сложната лихва е от полза за баланса на спестовната ви сметка, така може да работи и срещу вас, когато става въпрос за дълг по студентски заем, така че внимавайте!

Също така е важно да инвестирате парите си в дългосрочен план. Ако се опитвате да определите времето на пазара и да инвестирате спестяванията си в очакване на определена тенденция, в повечето случаи ще останете разочаровани. Не само това, но и ако продадете акциите, когато те са високи, само защото са достигнали исторически максимум, тогава можете да загубите и много пари, тъй като всички инвестиции в крайна сметка спадат.

Фокусирайте се върху стойността, а не върху цената на акциите. Много пъти хората купуват акции просто защото цената им се покачва, а не защото зад тях стои някаква истинска стойност. За да избегнете този капан, погледнете графиката на акциите във времето и вижте дали тенденциите в приходите им се повишават или намаляват, ако не се справят добре, има вероятност да не се справят добре и в бъдеще!

Въпреки че може да изглежда, че най-разумното нещо е да се изчака след срива, преди да се започне да се инвестира отново, това всъщност е една от най-големите грешки, които начинаещите инвеститори правят. По-добрият подход е да разберат, че сривовете са нещо нормално и нямат никакво отношение към това колко добра или лоша е текущата им оценка, тъй като те се случват постоянно.

Източник: Jet credit