Колички за близнаци – “Мисията възможна”

Колички за близнаци – “Мисията възможна”

Особености на двойните колички

Ако имате близначета или малките са с малка възрастова разлика, сигурни сме, че едно най-големите ви притеснения е как да изберете подходящата количка за близнаци, виж повече тук. 

Наистина, предстои ви нелеко решение, тъй като този вид колички имат своите особености, но ако знаете на какво да обърнете внимание можете да се справите с отличен.

Колички за близнаци - “Мисията възможна”

Видове и основни характеристики на двойните колички

Към момента в магазинната мрежа се предлагат три основни типа колички за две деца: 

  • “Рамо до рамо” 

Особеното при този вид колички е, че седалките са разположени в редица (една до друга). Това позволява на малките да имат еднакъв изглед и да имат контакт помежду си. Освен това седалките и на двете деца могат да се накланят еднакво.

Като минус можем да посочим голямата им ширина, което затруднява както маневрирането, така и влизането с количката през по-тесни врати. 

  • “Тандем”

При “тандема” седалките са една пред друга (като влакче), което ги прави доста по-компактни в сравнение с видовете “рамо до рамо”. 

Един от големите им плюсове е по-малката им ширина (широки са колкото стандартна единична количка), което им позволява да минават по-лесно през тесни пространства. 

Като недостатъци можем да посочим по-голямото им тегло, липсата на контакт между двете деца и затрудненото маневриране, ако трябва да се справяте със стълби.

Колички за близнаци - “Мисията възможна”
  • Трансформер

Шасито на този вид двойни колички може да се трансформира, като по този начин предлага много повече опции за родителите. Обикновено количката е с една седалка, но шасито е направено така, че можете лесно да добавите и втора. Така стандартната количка се превръща в двойна количка. 

Сред минусите на “трансформерите” са голямото им тегло, по-трудното маневриране и невъзможността седалките да се накланят еднакво.

Какво да търсите при покупка на двойна количка?

Размер и тегло

Това са двата критерия, на които трябва да обърнете много голямо внимание, тъй като от тях зависи дали ще можете лесно да се придвижвате в градска среда и колко лесно ще маневрирате с количката. Затова ви препоръчваме преди покупката да измерите количката и да се уверите, че няма да имате затруднения при влизането в асансьор, преминаването през входни врати или при пренасянето ѝ в багажника на колата.

Проверете и дали можете без затруднения да повдигате количката сами. Имайте предвид, че двойните колички са тежки (някой достигат и до 17 кг), а като прибавите и теглото на двете деца, това може да се окаже доста голям проблем, особено ако често трябва да повдигате или сваляте количката от тротоара на пътя и обратно.

Колела

Въртящите предни колела на количката са задължителни, тъй като предоставят по-добра маневреност, но се уверете, че могат да се заключват, тъй като тази опция ще ви бъде много полезна, ако се движите по пътека със стръмен наклон или по неравен път. 

Имате ли възможност избирайте двойни колички с по-големи колела и с надуваеми гуми, тъй като те осигуряват по-голям комфорт при разходките на децата.

Спирачки

Проверете с какви спирачки е оборудвана количката, тъй като те са много важни за безопасността на бебчетата. Препоръчваме ви да се спирате на колички за близнаци със задни спирачки и на двете колела, които са свързани и могат да се управляват с едно натискане. Преди покупката на количката задължително изпробвайте системата за спиране, за да се уверите, че наистина действа и лесно можете да я задействате, ако се наложи.

Пет точкови колани

Безопасността на малките е много важна, затова е абсолютно задължително двойната количка, на която ще се спрете да е оборудвана с 5 точкови колани. Не забравяйте да ги тествате преди покупката на количката. Уверете се, че са здраво закрепени, че каишките им се регулират лесно, а катарамите са здрави и стабилни.

Колички за близнаци - “Мисията възможна”

Регулируеми облегалки

Колкото повече позиции имат облегалките и седалките на количките, толкова по-комфортно ще се чувстват малките в тях.

Кош за съхранение

Предвид факта, че ще разхождате не едно, а две деца е добре кошът, с който е оборудвана двойната количка да е достатъчно дълбок и удобен, за да можете да носите в него най-необходимите бебешки аксесоари и продукти.