Видове потребителски кредити, кой да изберем

Видове потребителски кредити, кой да изберем

Потребителските кредити  са удобен и изгоден източник на финансиране през последните години, особено заради понижението на лихвите. Те са едни от най-използваните кредити от хората. Гъркави, с лесни условия и служат, като средство за много неща. Било то за ремонт на къща или кола, покупка на домакински уреди, плащане на дългове или може би закупуване на нов автомобил. Потребителските кредити са винаги предпочитани от мнозина.Един потребителски заем помага ефективно, когато нуждата от пари е належаща, но не изключително спешна, тъй като тегленето на такъв кредит, особено ако сумата е голяма, понякога отнема доста време.

Видове потребителски кредити, кой да изберем

Хубавото е, че в повечето банки могат да се открият подобни кредити, чийто годишен процент на разходите е под 6%.

Основните видове са два – кредити на единична вноска и кредити на вноски. 

При кредитите на една единична вноска се изплащат наведнъж при фиксирана дата от страна на кредитодателя. По принцип банките и кредитните институции не отпускат такъв вид потребителски кредити. 

При кредитите на вноски, потребителя заплаща сумата на кредита на няколко месечни вноски с минимално или нулево олихвяване.

Тези които са най-разпространени и предпочитани заеми се предлагат с и без обезпечение, и се различават по предназначение, срок погасяване и лихвен процент. Банките предлагат следните видове потребителски кредити:

  • Нецелеви потребителски кредит-това са кредити с фиксиран или плаващ лихвен процент
  • Стоков кредит-това е целеви кредит, като сумата се отпуска за купуването на точно определен продукт. Обикновено той е краткосрочен и може да се предлага със или без оскъпяване
  • Първи заем с 0% лихва-тъй като някой банки целят да привлекат нови клиенти с преференциални условия. Обикновено нулевата ставка е за кратък срок или за първите няколко месеца от договора.
  • Бърз кредит-характеризира се с лесна и бърза процедура от отпускане и одобрение в рамките на час, но не са толкова изгодни заради лихвения процент след изтичане на падежа.

Според срока на изплащане на кредита, се делят на краткосрочни и дългосрочни.

Кога имаме нужда да теглим потребителски кредит?

Когато насреща е нуждата от известна сума пари, възможността от тегленето на потребителски кредит е налице. Той може да достига различни размери, като сума. По принцип този тип кредити се теглят за относително малко суми.

От къде може да се вземе потребителски кредит ?

Всички банки предлагат този тип кредити в България, които може да видите тук . Отделни фирми също предлагат този тип кредити, но това е по-скоро бърз потребителски кредит, не чак толкова удобно.

Условията за потребителски кредит

Условията биват най-разнообразни и зависят от самата банка, която го предлага. най- важното което е добре да се знае, когато се кандидатства за потребителски кредит е, че тегленето им отнема известно време и има някой важни условия. Някой от тях са определен минимален осигурителен доход и задължително добра кредитна история. Банката отчита и вашите месечни доходи, като наем, други кредити, храна и други битови разходи. Освен това, ако не си плащате навреме вноските по кредит или не си плащате редовно вноски по продукти на изплащане, най-вероятно ще бъде отказано получаването на потребителски кредит.

Има и специални условия за потребителски кредити, сред тях е нуждата от поръчител. Това означава , че трябва да посочите човек, който гарантира за вас и при нужда ще търсят него, такъв който ще може да покрие месечната ви вноска, ако случайно вие не можете или не го направите. Освен това банките могат да сключат с вас застраховка живот, но не е задължително.

Процедури при теглене

Когато се подават документи се попълва кредитен иск. В него се описват всичките доходи, разходите и семейното положение. Това е доста важна стъпка, тъй като там именно ще се разберат за всички условия по лихвата, главницата, срока за изплащане и всички други допълнителни условия.

Потребителските кредити са популярни и атрактивни за повечето хора днес. Познанието на условията по тях, видовете и законовите им разпоредби играе важна роля при вземане на решение от къде точно ще се изтегли точно този вид кредит.