Може ли преминаването към вейпинг да подобри дихателните проблеми, свързани с тютюнопушенето?

Може ли преминаването към вейпинг да подобри дихателните проблеми, свързани с тютюнопушенето?

Всеки пушач, който се е опитал да се откаже от тютюна за повече от няколко дни, ще ви каже, че не е лесно. Доказателствата за ефективността на лечението и опитите за спиране, като никотинови пластири за венци, са доста слаби. Тези методи показват само умерени нива на успех и повечето потребители не успяват да преборят зависимостта от цигарите. Междувременно е важно да се измислят ефективни методи за намаляване на вредата при потребители, които в момента не могат или не желаят да се откажат, за да се сведе до минимум размерът на нанесените вреди от употребата на тютюневите изделия. Повечето хора вече знаят, че пушенето е вредно – тютюневият дим съдържа около 7000 химикала, много от които са токсични. Поради тази причина употребата на тютюн е причина за милиони смъртни случаи, които могат да бъдат предотвратени в световен мащаб от рак на белия дроб, сърдечни заболявания и други животозастрашаващи заболявания.

Вейпинга по-безвредната алтернатива

И така, как да намалим вредата? Вейпингът все повече изглежда добър вариант. Това важи по-специално за пушачи, страдащи от дихателни проблеми – това включва няколко форми на хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), като хроничен бронхит и емфизем. Общото между тези заболявания е, че засягат тесните проходи (известни като бронхиоли и бронхиолови тръби), които пренасят въздух към и от въздушните торбички в белите дробове, причинявайки кашлица, задух, стягане в гърдите и други симптоми. Това се случва, когато цигареният дим унищожава въздушните торбички, известни като алвеоли и причинява възпаление на дихателните пътища в белите дробове. Въпреки че тези състояния са прогресивни, те могат да се управляват с подходящо лечение. Въпреки че най-доброто нещо, което трябва да направите за тези условия, е да се откажете незабавно от пушенето, а това може да бъде твърде трудно за много хора. Вейпингът позволява контролирано намаляване на съдържанието на никотин във вейп течностите за електронните цигари и може да бъде предпочитано решение, тъй като помага на потребителя бавно да намали зависимостта си от никотина.

Защо вейпингът е по-добър от пушенето?

Отговорът е доста прост: вайпингът не изгаря тютюна и следователно не произвежда катран или въглероден окис – два от най-опасните странични продукти от тютюнопушенето. Вайпингът произвежда пара, която съдържа никотин; въпреки че никотинът е пристрастяващият компонент в тютюневия дим, сам по себе си той е относително безвреден. Въпреки че не можем да кажем със сигурност, че вейпингът е 100% безопасен, почти общоприето е, че е по-безвреден от тютюна – проучване, поръчано от Public Health England установи, че вейпингът е 95% по-малко вреден. Изследванията сочат, че това е вярно и за дихателните проблеми – в едно проучване, започнало през 2015 г. и публикувано през 2020 г., изследователите са взели 22 пациенти с ХОББ, които са преминали към вейпинг и са ги измерили спрямо група пациенти с ХОББ, които продължават да пушат конвенционални цигари.

Обобщение

Ако някой обмисля преминаване от цигари към вейпинг, това е добре за здравето на дихателните му органи. Ако страдате от дихателни проблеми и обмисляте да направите промяната, важно е да помислите, че правите преминаване на вейп, който работи за вас – един от най-важните фактори за предотвратяване на рецидив. За заклетите пушачи това може да се състои от използване на резервоар за вейп и електронна течност с по-високо съдържание на никотин – вместо електронна цигара с ниска мощност, която заклетият пушач може да не намери за подходящ заместител. В интернет има много информация, която да ви помогне да разберете кои вайпове най-вероятно ще са подходящи за вас, в зависимост от това колко пушите – просто се уверете, че вземате информацията си от надеждни източници. 

 Ако искате да преминете от тютюнопушене към вейпинг, за да подобрите качеството на дишането си, разгледайте богатата гама от фантастични вейп течности и стартиращи комплекти в търговската мрежа.