Ако направим проучване, ще се натъкнем на най-различни автономни роботи из складовете в България. Разнообразието при складовата техника е огромно – от безпилотни летателни апарати, през мотокари, които не се нуждаят от шофьор, до мобилни роботи. Всички те, са създадени с цел да повишат ефективността и да намалят разходите за труд, грижейки се за цял склад без да е нужна никаква човешка намеса.

Безспорно, внедряването на подобна техника, премахва нуждата от служители почти из цяло, което спестява разходи. Според проучване, средностатистическият служител в склад изгубва около 7 седмици годишно, сумарно време, в ненужно разхождане из между складовото пространство. Това сметнато в парична стойност е загуба за повече от 4 милиона.

Освен обаче да намаляват драстично разходите, автономните роботи повишават сигурността в складовите помещения. Ефективността им е неоспорима, особено като се има предвид, че този тип техника може да бъде пригодена и настроена за всеки различен вид склад. Технологията на тези машини се развива доста бързо и цените им падат толкова, че почти всяка компания може да си позволи да обзаведе работните си помещения с автономни мобилни роботи. Какви са обаче 4-те вида мобилни роботи, без които не можем да минем, ако искаме склада ни да е добре организиран.

Кои са най-полезните автономни мобилни роботи?

Роботи, които преместват стоката

Да преместиш дадена стока от един стелаж на друг, не е сложна задача, нито пък отнема много време. Ако се замислим обаче, че това не е една стока, а са 200 и не е едно местене, а са 50, то тогава времето за изпълнение нараства значимо. Ненужното разхождане може да бъде елиминирано с помощта на робот, на който му е зададено какво да премести и къде да го постави. Същите роботи могат да бъдат настроени и да бутат колички и да снабдяват служителите с определени стоки, които са им нужни за процеса на работа. Операционната система на тези роботи е сравнително лесна за управление и всеки с базови компютърни умения е способен да се справи.

Този тип автономна техника е изключително полезна, защото е гъвкава и се справя лесно с разнообразните задачи. Сдобила се е с името автоматизация по заявка, защото ѝ се задават, като заявки, задачите, които трябва да изпълни.

Самоходни мотокари

Мотокарите стават все по-интелигентни и по-сложни, като устройство. Дори вече имат приложения в които са напълно автономни. „Мотокарите са предназначени за операции включващи товарене, разтоварване, повтарящи се операции и минаване на дълги разстояния.“ – обяснява Тобиас Зерхарт, вицепрезидент по управлението на продукти и промишлени складови камиони Linde Material Handling.

Автоматизираните мотокари на Linde предлагани в България от Мотокар Сервиз ООД се отличават с навигационни лазерни системи, предни и задни скенери, 3D камера, светлинна и звукова сигнализация, която да предупреждава хората около мотокара, когато той извършва някаква маневра. Компанията се гордее с технологията си за засичане на препятствия, при която мотокарите отклоняват курса си и избягват инциденти. Мотокарите на Linde много често се използват и за преместване на тежки и обемни палети със стока на стотици метри разстояние. В този случай сигурността е на първо място, както за пренасяната стока, така и за заобикалящата среда.

Колекция мотокари Linde
Колекция мотокари Linde

Съвсем скоро Linde пуснаха и самоходни мотокари, които могат да „виждат, мислят и действат“. Те са снабдени с камера и радарна система, които анализират заобикалящата среда и им позволяват да се движат безпрепятствено. Откъде да вземат стоката и къде да я пренесат, пък се определя от логистичната им система. Самоходните мотокари могат да изчислят времето за товарене, да определят оптималния маршрут, да синхронизират движението си с останалите мотокари в движение, дори да изпратят потвърждение за поставянето и преместването към ERP системата. За да може мотокарите да са максимално независими, те са снабдени и с автоматично управление на батерията – когато намалее количеството батерия, сами се насочват към зареждащия док.

Мотокарите могат да се използват за операции на две смени, освен това могат да се използват няколко самоходни мотокари едновременно, като така се покрива и по-голям обем от операции.

Автономни инвентарни роботи

Автономните мобилни роботи предоставят възможността за нов, подобрен мониторинг на запасите. Ако стоките в склада имат радио честотна идентификация, автономните роботи могат да правят напълно самостоятелно инвентаризация. Периодите на които може да се прави инвентаризацията се определят от служителите. Може да се настроят да проверяват наличности на два часа и по този начин да се вземат по-добри решения за съхранението на готовата продукция и използването на суровините. Това из основи ще промени начина на управление на складовете.

Радио честотните скенери засичат идентификацията на продуктите на разстояние от 25 метра, което предоставя оптимално покритие на наличностите. Ръчната инвентаризация става абсолютно излишна, но освен това, с тази технология се дава възможност и за проверка на запасите в реално време. Така, мениджърите имат ясна представа каква е ситуацията в складовете на момента. Автономните инвентарни роботи могат да засичат и продукти с изтичащ срок на годност. Макар и цената на тази техника да е доста висока, в дългосрочен план тя успява да спести значително количество разходи от работна ръка, оптимизирани маршрути и подобрено време за вътрешна логистика.

Безпилотни летателни апарати

Все още не е дошло времето, в което дронове ще разнасят безпроблемно големи, тежки товари по въздух. Със сигурност обаче е дошло времето, в което леки, безпилотни, летателни апарати летят над стоките в един склад и сканират радио честотните им идентификации, предлагайки информация за наличността в реално време. На пазара има и безпилотни летателни дронове, които могат да се нагласят да правят инвентаризация извън работно време, като проверяват и стоката, която е преместена на местата за товарене. Тези дронове качват информацията на облак, като след това, тя може да се синхронизира с останалата система за наличности. Могат да се използват едновременно няколко дрона, без опасност да се сблъскат, защото са снабдени със сензори. Отделно, алгоритъмът им е създаден така, че да се адаптират към нов маршрут за летене, ако има някакво препятствие. Мястото от върха на стелажа до тавана винаги остава незапълнено и до съвсем скоро никой не го използваше, то беше просто загуба на пространство и възможности. С безпилотните дронове, това място не само, че става функционално, ами и носи допълнителни ползи за складовите помещения. Употребата на този вид летателна техника с тази цел е чиста гениалност – сканира, проверява, сравнява наличности, изпраща информация и всичко това без нуждата от човешка намеса.