От какви играчки се нуждаят децата и защо?

От какви играчки се нуждаят децата и защо?

  Съвременният пазар е пълен с голямо разнообразие от детски играчки. Изборът на този, който ще бъде не само интересен, но и полезен за бебето, никак не е лесен. В тази статия ще ви кажем от колко играчки се нуждаят децата, какви видове играчки съществуват и кои са подходящи за дете в зависимост от възрастта му.

Онлайн брошура

За какво са играчките?

  Играчките са постоянни спътници на детството. Играта за дете не е просто забавление, а начин да научат нещо ново и да развият способностите си. Първоначално играчките били миниатюрни копия на инструменти и тяхната функция била да научат детето да ги използва (например в миналото малки лъкове и стрели били правени, за да се научат децата да ловуват). Впоследствие, когато такава нужда изчезнала, въпреки факта, че външният вид на играчката остана непроменен, тя се превърна в инструмент за развитие на всякакви умения.

    Играчките играят голяма роля в живота на децата. Повечето от тях са опростени и намалени копия на реални обекти и приближават детето до света на възрастните.

  Ролята на играчката също се променя в зависимост от възрастта на детето. Ако първоначално външната привлекателност на играчката, нейното съответствие с реални предмети от живота, са важни за децата, то вече в старшата предучилищна възраст нейното „обобщение“ и многофункционалност се оценяват.

Онлайн брошура и каталог

Педагозите и психолозите идентифицират следните видове детски играчки:

  • Предметни играчки (кукли, комплекти професии, фигурки на животни и др.);
  • Дидактически играчки (пъзели, конструктивни комплекти, всъщност дидактически игри);
  • Спортни играчки (топки, обръчи, въжета за скачане и др.);
  • Музикални играчки (тамбури, дрънкалки, ксилофони и др.);
  • Настолни игри;
  • Театрални играчки (куклен и пръстов театър);
  •  Забавни играчки (използвани за забавление).

Играчките също се различават по предназначението си:

  • Играчки, които допринасят за развитието на личната сфера;
  • Играчки, които насърчават двигателното и когнитивното развитие.

Децата имат ли нужда от много играчки?

  Ако попитате детето дали има достатъчно играчки, то ще отговори, че разбира се, че не. Но въпреки това възрастните решават колко играчки да купят. Някои родители се опитват да гарантират, че бебето има възможно най -много играчки, без да се замислят дали са толкова необходими.

  Психолозите казват, че прекалено много играчки вкъщи няма никаква полза за детето. В този случай те престават да бъдат ценни за бебето и много от тези, които съществуват, остават бездействащи. За да предотвратите това, от време на време трябва да премахвате част от играчките, а когато детето има достатъчно от останалите, ги сменете.

    Децата не се нуждаят от твърде много играчки. Наблюдавайте детската игра и ще забележите, че детето често си играе с определени играчки, но почти не проявява интерес към други.