Спирулина е суперхрана, която се е доказала с безбройните си полезни ефекти.

Благодарение на съдържанието ѝ на витамини, минерали, фикоцианин, аминокиселини, протеини и белтъци, тя се бори с редица болести и помага при неблагоприятни състояния. Още от древността, Спирулина е била използвана в кулинарията, макар и тогава да не са имали модерното оборудване да разберат, какви полезни съставки има, те са го знаели и са я използвали. Спрягана за водорасло, тя всъщност е цианобактерия и е едноклетъчен организъм. Притежава и хлорофил, който ѝ помага да се храни чрез фотосинтеза. Заради простото си устройство, хората можем да я консумираме без допълнителна обработка и организмите ни да я усвояват достатъчно ефективно.

spirulina

За какво ще ни помогне Спирулина?

Най-често хората я използват заради ценните ѝ свойства да детоксикира. Спирулина успява да пречисти организма от ненужните замърсявания. Благодарение на съставките ѝ, тя се справя с натрупвания от живак, олово и кадмий. Дори, има доказателства за успешни случаи при замърсяване с арсен. Проведен е опит и с хора, страдащи от алергия – макар и единичен, той е показал, че Спирулина действа за облекчаване на симптомите при ринит.

Здравна полза за хората, които употребяват редовно Спирулина, има и в сърдечно-съдовата област. Едно от най-силните качества на тази суперхрана е действието ѝ за създаването на добри липидни профили, регулиране на липидната пероксидация, както и контролиране на лошия холестерол и увеличаване на размера на кръвоносните съдове. Всички тези дейности работят за намаляване на възможността за хипертония и сърдечни заболявания. Кръвното налягане се понижава трайно, но това е ефект, който се постига не веднага, а поне след няколко месеца прием.

Освен, че намалява лошият холестерол, Spirulina.bg увеличава добрия и като резултат от цялата ѝ дейност се повишава и тонусът на приемащият я. Ползите за сърцето помагат издръжливостта на човек да се повиши. Въпреки че, няма официални проучвания на този ефект, повечето хора докладват, че могат да издържат по-дълго време на тежко физическо натоварване. Мускулната сила също се развива с около 20% – 30%.

 

Антиоксидантен и противовъзпалителен ефект на Спирулина.

Съставът на Спирулина е толкова добре създаден от природата, че антиоксидантните ѝ свойства не са изненада за никого. Ако искате да детоксикирате тялото си и да прочистите черния си дроб, можете да се доверите на тази суперхрана. Спирулина има способността да увеличава супероксид дисмутаза (SOD) и глутатион, които са естествените антиоксиданти в нашето тяло. Тази способност се проявява много по-силно при мъжете на и над средна възраст. Според експериментално проучване, хора са били подложени на три антиоксиданти диети, като тези, които са били на Спирулина са показали най-добри резултати. Другите са били с боровинка и спанак. Естествено, този резултат е очакван, защото суперхраната подтиска свободните радикали и има отличен неврозащитен ефект. По този начин действа и в черния дроб, където намалява мазнините и регулира ензимите.

Както, повечето водорасли и Спирулината не е напълно изследвана. Има доказани преимущества при превантивни мерки срещу различни видове рак. Примерно, много е полезна за пушачите, които са по-рисково подложени на възможността да развият рак на устата, както и за меланома и рак на дебелото черво. Ефектът, който постига не е да унищожи, а да подтисне тумора. Тепърва ще се развиват изследвания в тази насока. Друг много голям потенциал за развитие име използването на Спирулина срещу различни видове вируси. При хроничен хепатит С, магарешкият бодил е бил най-доброто лечение доскоро. Сега Спирулина показва оптимални резултати за подтискане на вируса.

Освен останалите неща, има и доказани ползи при влошаване на паметта, както и е слаб антидепресант.

Къде да открием Спирулина?

Спирулина можете да намерите при търговци, които се занимават с разпространяването на хранителни добавки. Много е важно, да се отбележи, че не трябва да се закупува от недоказани източници и без гарантиран произход, защото може да е била подложена на вредни вещества при отглеждане и да има токсичен ефект.