Съвременният ни живот включва дейности, които увреждат здравето на гръбнака ни като например вдигане на тежко, продължително седене на едно място вкъщи или на работа.  Тревожен факт е, че възрастовата граница на хората, страдащи от гръбначни болки е голяма: 12- 80 години. Около 80% от населението поне веднъж са страдали от болки в гърба.

Две са най-честите оплаквания за болки в гръбнака – те се причиняват от дългото седене пред компютъра и телевизора и също от вдигане на тежки предмети. Други фактори, които биха оказали влияние на гръбнака са стресът, неправилната стойка при ходене, непрекъснатото носене на тежка чанта. Ако почустваме болка, която не намалява, не трябва да чакаме да премине, а веднага да се обърнем към лекар. 

Има редица начини да се отървем от болките или поне малко да ги  намалим. Някои хора приемат медикаменти, други прибягват до масажи, акупунктура и оперативни методи.

Тъй като симптомите на гръбначна болка могат да бъдат многообразни, грешна постъпка е да се самолекуваме, тъй като това може да влоши състоянието ни. Не е добра идея да търсим съвет за лечение на гръбнака от всекиго. Най-важното нещо е първо да ни се постави адекватна и точна диагноза. За тази цел e желателно да се консултирате с повече специалисти, потърсете поне две лекарски мнения, за да получите пълна картина за възможните начини на лечение на вашето състояние Говорете за проблема си с опитен ортопед, неврохирург, кинезитерапевт или физиотерапевт. Така има висок шанс да получите най-точната диагноза.

Има няколко начина, по които можем да облекчим болките си в гърба и кръста. Ето ги и тях:

Не спирайте да се движите

Почивката наистина е задължителна, когато страдаме от болки в гърба. Но неподвижното лежене за повече от 1-2 дни също не е добре.  За да облекчите болката и да поддържате гръбнака си здрав, бъдете активни. Правете умерени упражнения всеки ден. Редовното спортуване заздравява мускулите на гърба и изгражда силна мускулатура. Запомнете обаче, че не всички упражнения може да са подходящи да облекчат вашата болка. Попитайте физиотерапевт кои упражнения са безопасни и ефективни за болки в гръбнака.

Поддържайте правилна стойка

Продължителното стоене на едно място в една поза е доста вредно за гръбнака. Затова изключително важно е да стоите винаги изправени докато вървите или седите. Също така дръжте гръбнака си изправен, за да избегнете моментно пренапрежение или усукване на гръбнака, свързано с вдигане на тежки предмети.

Спете на удобен матрак

Добре е да спите на удобен матрак, който не е прекалено мек, а е леко твърд.  Избирайте да спите на ниска възглавница, която повдига само главата ви. При болки в кръста е препоръчително да се спи на една страна.

Изпробвайте инверсна лежанка

Ако предишните методи не са помогнали, а болката в гърба ви е все така силна, има един иновативен метод, който би ви помогнал да облекчите болките в гърба– инверсна лежанка. Това е един съвсем нов уред, който успешно облекчава болките в гърба и кръста с помощта на гравитацията. Този уред ви позволява да правите безопасно упражнения за гръбнака лесно и удобно в своя дом. С инверсната лежанка се постига  инверсна терапия (висене с главата надолу), с която се обновяват износените прешлени и дисковете между тях. Също така се увеличава гъвкавостта и се премахва напрежението в мускулите.

Свалете килограми

Излишните килограми могат да увеличат напрежението в гръбнака, дори докато лежите. Един добър метод да намалите болките си в гръбнака е да намалите килограмите си.  

Спрете да пушите

Проучвания показват, че тютюнопушенето увеличава риска за заболяване на междупрешленните дискове. Цигарите  спомагат за загубата на плътност в костите и получаване на остеопороза в бъдеще.