Със студеното време идва и по-големият риск от настинка. Когато на организма ни му липсват микроелементи, имунната ни система отслабва и ставаме по-податливи на вирусите, дори и температурите да не са много ниски.

Тялото ни има естествената функция само да се справя с вирусите, но нездравословният ни стил на живот може да възпрепятства тази негова функция. Така че често се налага да му помогнем външно, за да имаме оптимално здраве. Затова не чакайте да се разболеете и тогава да предприемете мерки за повишаване на имунитета. Преди обаче да се отправим към аптеката и да се запасим с различни хранителни добавки и витамини, добре е първо да изпитаме лечебните средства, дадени ни от природата, чийто положителен ефект е неоспорим. Не започвайте да пиете веднага на хапчета и таблетки преди да сте изпробвали природни лекарства, които имат доказан благоприятен ефект. 

Ако консумирате следните храни и напитки, ще имате силен имунитет през всеки сезон:

Зелен чай и чай от лайка

Има доказателство, че тези два вида чай подсилват имунитета, поради високото си съдържание на антиоксиданти. Чаша зелен чай с мед сутрин и чай от лайка вечерта върши чудеса.

Мед и лимон

Тази комбинация е изключително добра, когато става въпрос за превенция на настинките и грипа. Медът от своя страна съдържа фруктоза, която дава енергия на тялото, успокоява и повишава устойчивостта към вируси и бактерии. Лимонът пък е богат на витамин С и антиоксиданти, които помагат на организма да се пречисти от вредните токсини и вируси. И двете съставки имат силно антибактериално и противовъзпалително действие. Консумирайте ги по 2-3 пъти на ден като добавка към чай или самостоятелно.

Лук и Чесън

Не се лишавайте от тези супер храни. Въпреки че имат неприятна миризма, те са едни от най-мощните имуностимулатори. Чесънът и лукът съдържат антиоксидантът алицин, който спира разпространението на бактериите и предотвратява развитието на инфекциите.  

Пилешка супа

Майките са били прави, когато са ни казвали да си изядем супата, когато сме болни. При приготвяне на пилешка супа, от месото на пилето се отделя аминокиселината цистеин, която успешно се бори с възпаленията, помага при инфекции на дихателните пътища и бронхит.  

 

Масло от крил

Крилът всъщност представлява дребно ракообразно, наподобяващо скарида, което живее в световните океани и представлява храна за китовете. То е богато на същите мастни киселини, съдържащи се и в рибеното масло Това масло съдържа мощния антиоксидант астаксантин, който се бори успешно със свободните радикали, премахва възпаленията и повишава естествената защита на тялото да се бори с вирусите. За него се счита, че се усвоява по-лесно отколкото рибеното масло.

Аюрведа хранене

Тези от вас, които не знаят какво е Аюрведа, това е древна индийска медицина, която съществува вече повече от 5000 г. Тя включва лечебни терапии и здравословен хранителен режим, които  не само укрепват имунитета и обновяват тялото, но и имат доказан благоприятен ефект върху редица болести. 

Джинджифил

Тази ароматна подправка съдържа съединенията протеазан и джинджерол, които подпомагат кръвообращението и усилват имунитета. Освен подсилващите имунитета антиоксиданти, той също съдържа сесквитерпени – химикали, които унищожават риновирусите, които са главни причинители на настинката.

Телешко

Червените меса и най-вече телешкото са богати на цинк. Цинкът засилва защитата на организма срещу атаките на вирусите и бактериите през периода на есента и зимата. Цинкът стимулира производството на Т-клетки, които са лимфоцити, чиято роля е да убиват опасните за организма вируси.