Автомобилни гуми: важно ли е да ги сменяме според сезона

Автомобилни гуми: важно ли е да ги сменяме според сезона

Като собственици на автомобили знаете, че трябва да смените гумите на превозното си средство в зависимост от сезона. 

Но предполагаме се питате защо тази смяна е наистина толкова важна и не можете ли просто да я пропуснете и да продължите на карате колата си с един комплект гуми (летен или зимен) през цялата година.

Смяна на гуми - защо е важна

Източник на изображение: unsplash.com

Задължителна ли е смяната на гумите?

Факт е, че у нас няма закон, който да ви задължи да извършите смяна на гуми в началото на зимата или в началото на лятото. 

Достатъчно е да спазвате разпоредбите за допустимата дълбочина на протектора и можете да карате, без да ви бъдат наложени санкции в случай на проверка от органите на КАТ.

Тогава защо е важно да сменяте гумите всеки сезон?

Да започнем оттам, че ненапразно производителите са наименували едните като летни, а другите като зимни гуми. И това не е някакъв супер таен маркетингов трик, чрез който да ви накарат да карате през лятото с летни, а през зимата със зимни гуми.

Истината е, че двата вида гуми са проектирани, разработени и предназначени за използване при различни климатични условия и имат съществени разлики. 

А три от тези разлики са основни и това са: смес, характеристика на гумата и дизайн на протектора.

Първата голяма разлика между двата вида гуми е в сместа, от която са произведени. 

В каучуковата смес на зимните гуми има много по-високо съдържание на естествен каучук, което прави гумата много по-гъвкава, еластична и издръжлива на ниски температури.

Летните гуми, както вече се досещате се произвеждат от малко по-твърди каучукови смеси, за да могат да издържат на високите летни температури и на нагорещения асфалт.

Що се отнася до отличителните характеристики на летните и зимните гуми, то зимните модели се отличават с повече на брой ламели и с по-дълбоки и широки канали. 

Ламелите “захапват” снега и осигуряват по-добро сцепление на гумата с пътната настилка, а дълбоките и широки канали евакуират водата и снега и подобряват сцеплението при шофиране в зимни условия.

Летните гуми от своя страна имат по-малко ламели и каналите им са с по-малка дълбочина, което увеличава сцеплението както на сух, така и на мокър асфалт, намалявайки рисковете от аквапланинг.

Последната разлика между двата вида гуми е в дизайна на протектора.

Както споменахме малко по-горе, протекторът на зимните гуми е по-дълбок и назъбен, за да може гумата да “захапва” по-добре пътната настилка и да осигурява стабилност и сцепление.

Гумите, предназначени за топлото време пък са с по-прост и компактен дизайн на протектора, който може да подобри сцеплението и ефективността на гумата при спиране.

Кога и къде е препоръчително да се извършва смяна на гумите?

Според приетото през 2016 година изменение в Закона за движение по пътищата, от 15 – ти ноември до 1 – ви март всички  автомобили, които се движат по пътищата у нас трябва да са оборудвани с гуми, подходящи за зимни условия или с гуми, протекторът на които е не по-малко от 4 мм.

Що се отнася до това къде трябва да се извършва смяната, то можем да кажем, че е добре да се обърнете към специализиран сервиз за смяна на гуми

Даваме този съвет, тъй като в специализираните сервизи като гуми Диана извършват професионална смяна, която включва демонтаж, монтаж и баланс.

Плюс това, подобни сервизи предлагат, освен смяна и хотел за гуми, където можете спокойно да оставите летния или зимния си комплект гуми на съхранение.

Гумите е добре да сменят само в специализирани сервизи

Източник на изображение: unsplash.com

А къде остават всесезонните гуми?

Факт е, че една голяма част от производителите предлагат както летни и зимни, така и всесезонни гуми, които могат да се използват през цялата година.

Истината обаче е, че този вид гуми са подходящи единствено, ако живеете в район, в който температурите през зимата не падат много под нулата, а лятото е прохладно и не е много горещо.

Ако имате късмета да живеете в район в подобни климатични условия, тогава е напълно възможно да си спестите сезонната смяна на гуми и да карате през цялата година с гуми  All Season.