Градинското осветление, без което не можем

Градинското осветление, без което не можем

Макар основната цел на осветлението да е съвсем различна, все пак, едно добре позиционирано градинско осветление може да увеличи времето, което прекарвате навън, както и да подобри общуването със семейството и приятелите ви. Не е достатъчно само да си поръчате градинско осветление от Ultralight.bg, ще трябва да получите и малко вдъхновение, за да може осветителните тела да осветят градината ви подобаващо. Ще се опитаме да ви предаден частица от вдъхновението, което ви е нужно. Нека да започваме.

Сложете общ ключ

Външното осветление се дели на 3 вида:

  • Общи или постоянни осветителни тела;
  • Осветление с ниско напрежение;
  • Соларни лампи.

Постоянните лампи трябва задължително да се монтират от човек, който разбира или професионален електротехник. При останалите видове ще можете да се справите сами, дори и да нямате специални умения в областта. Постоянното осветление се слага, за да ви осигури денонощен достъп до всички кътчета на градината, до гаража, портата и тн. По пътеките може да сложите и соларни лампи, но ако искате да осветите портата например, за там ще ви трябва постоянен фенер, който е свързан с цялостното осветление. За него трябва да имате ключ, който е вътре в къщата, защото няма логика, тези лампи да се включват, когато вече сте стигнали до тях, тоест ключът, трябва да е по-близо до вас, а не до самата лампа. Всичко това ще предотврати инциденти и спъвания в тъмното.

Ако имате кътче за сядане в градината, беседка или пейки, то е добре да помислите за фенер, аплици или градинска лампа.

Осветителните тела ще ви дадат сигурност

Градинското осветление ще ви помогне да не се страхувате вечер от тъмното. Когато обзаведете правилно с градинско осветление, ще можете да се насладите на красиви отблясъци и сенки във вашата градина. Ако имате части от градината, които не са видими и не ходите често там, можете да ги обзаведете с осветителни тела, които се активират само при движение. Така хем ще пестите средства, хем ще може при нужда да имате видимост.

Градинско осветление за подобряване на настроението

Осветлението може да предаде приятна атмосфера, която да ви отпусне вечер. Ако посрещате често приятели, то тогава задължително трябва да инсталирате лампички, които да насърчават добрия разговор и разходките в градината. Важно е да обърнете и внимание на това, дали осветителните тела са водоустойчиви, за да не предизвикат нежелани инциденти. Лампите с ниско напрежение предоставят не ярка светлина и са изключително подходящи за такава употреба.

Бъдете креативни и сложете лампички там, където сметнете за добре. Може да поставите подсветки на земята, така че да осветяват нагоре и да хвърлят живописни сенки. Може да осветите и някое декоративно дърво, което да го превърнете в акцент. Не е забранено да използвате и цветни крушки и филтри. Дивата природа обикновено се съчетава много добре с по-топли нюанси, така че не го отхвърляйте като вариант.

Важно е да помислите и за животинките, които могат да попаднат в двора ви, така че разположете осветителните тела умно и практично.

градинско осветление

Соларните лампи

Най-достъпният източник на светлина е слънцето и за наша голяма радост, технологията позволява да използваме енергията му и нощем, чрез соларните батерии. Соларните лампи се зареждат през деня, за да може да отдават светлина нощем. Те са с изключително ниска цена и можете да разположите десетки по пътеките в градината ви.

Стоят добре на навесите, близо до оградата или пък до летните пристройки. Когато ги поставяте обаче трябва да съобразите с количеството светлина, което могат да получават през деня. Ако то не е достатъчно, значи това място не е подходящо за соларна лампа и трябва да изберете друг вид осветително тяло.

Наслаждавайте се редовно на градината

Щом вече имате градина и сте стигнали до момент, в който искате да сложите и градинско осветление, остава само да си определите време, за да ѝ се наслаждавате. Поставете си за цел, поне веднъж седмично да прекарвате час-два навън. Това ще се отрази със сигурност добре и на здравословното ви и на психическото ви състояние. Ако пък имате много приятели, може да организирате месечни сбирки и градински партита.