Есента – сезонът за стимулиране на имунната система и физическата активност

Есента – сезонът за стимулиране на имунната система и физическата активност

Есента, с този свой богат спектър от цветове и аромати, носи със себе си промени в природата, а също и в нашия образ на живот. По време на този сезон, много от нас се подготвят за предстоящата зима и засилват своята грижа за здравето си. Един от начините да се гарантира оптималното функциониране на организма през есента е чрез прием на мултивитамини.

Есента, преминава през различни етапи. В началото на сезона, температурите все още са умерени, но постепенно започват да намаляват. Денят се скъсява, а нощта продължава да се удължава. Този преходен период може да повлияе на нашето здравословно състояние и на имунната ни система, което прави важен приемът на мултивитамини през есента.

Есента - сезонът за стимулиране на имунната система и физическата активност

Източник на изображение: pexels.com

Има няколко фактора, които правят есента подходящ сезон за прием на мултивитамини:

Намалена слънчева светлина

През есента, нивата на витамин D в организма ни могат да спаднат. Витамин D, е важен за здравите кости и имунната система, затова е добре да се гарантира неговото достатъчно приемане.

Сезон на простуди и грип

С промените в температурата и влажността, есента може да бъде време на увеличен риск от простуди и грип. Приемът на мултивитамини, които съдържат витамин C, цинк и други витамини и минерали, може да подкрепи имунната система и помогне за предпазване от инфекции.

Променливи хранителни предпочитания

С промяната на сезона и наличието на различни плодове и зеленчуци, може да се променят и хранителните предпочитания. Някои хора могат да имат по-ограничен достъп до определени храни, което може да доведе до недостиг на важни витамини и минерали от своя страна.

Стрес и умора

Възможно е да се чувствате по-утомени и стресирани през прехода от лятото към есента. Мултивитамините, могат да подпомогнат енергийния ви метаболизъм и да се борят със стреса.

Мултивитамините, са хранителни добавки, които съдържат комбинация от различни витамини и минерали. Тези добавки имат за цел да допълнят дневния прием на хранителни вещества и да осигурят на организма важни витамини и минерали, които могат да липсват от диетата ни. 

Състав на мултивитамините

Мултивитамините, съдържат широка гама от витамини и минерали, които са важни за различни аспекти на здравето ни. Тези съставки могат да варират в различните марки и формули на мултивитамини, но някои от основните включват:

Витамини

Това включва витамините A, C, D, E, К и групата B (например B1, B2, B3, B6, B12, фолиева киселина и пантотенова киселина).

Минерали 

Мултивитамините могат да съдържат минерали като желязо, цинк, магнезий, селен, хром и др.

Антиоксиданти

Някои мултивитамини включват антиоксиданти като витамин C и E, които помагат да се намали оксидативният стрес в организма.

Допълнителни съставки

В зависимост от марката, мултивитамините могат да съдържат и други добавки като билкови екстракти, аминокиселини, фитохимикали и др.

Освен приема на мултивитамини е важно да имаме добра физическа активност. Ежедневната физическа активност предоставя множество ползи за здравето, включително:

Поддържане на здравословно тегло

Физическата активност помага да се контролира теглото и да се предотврати натрупването на излишни килограми.

Здравословна сърдечно-съдова система

Редовната тренировка подпомага здравето на сърцето и съдовата система, намалява риска от сърдечни заболявания и подобрява циркулацията.

Здрави кости и мускули

Физическата активност помага за поддържането на здравите кости и мускули, предпазва от остеопороза и подобрява физическата издръжливост.

Подобрена имунна система

Умерената физическа активност може да подпомогне на имунната система и да намали риска от инфекции.

Психично благополучие

Физическата активност е свързана с подобрено настроение, намален стрес, тревожност и депресия и по-добра психична стабилност.

Качествен сън

Редовната тренировка може да помогне за по-добро качество на съня и по-лесно заспиване.

Увеличена енергия

Физическата активност стимулира енергийния метаболизъм и може да ви даде по-голяма енергия през целия ден.