Какво трябва да знаем за маслените бои?

Какво трябва да знаем за маслените бои?

Маслени бои – самото произнасяне на думата извиква асоциации за пъстри цветове върху платното, богато нанесени щрихи и шарени детайли. Много художници обичат да работят с високо-качествени материали, като маслени бои MaestroPan. Не всеки е запознат обаче с това какво съдържат тези така важни за изобразителното изкуство материали и какво ги прави толкова ценни за крайния резултат на платното. Именно с тези детайли ще ви запознаем в следващата статия, водени от убеждението, че доброто познаване на материалите за рисуване може да спомогне за създаването на по-добри творби.

Какви са съставките на маслените бои?

Съставките на боите могат да са различни, но в най-общия случай са пигменти и масла.

Пигментите биват два вида – изкуствени и естествени. Създават се от множество неща, като например растения, животински кости, скали, минерали и др. Именно с такива бои са създадени някои от най-известните творби в миналото. От друга страна, изкуствените пигменти са със съвсем различна химична база.

Маслата са съставката, която споява пигментите в маслените бои. Най-често се използва ленено масло, като най-надеждно и дълготрайно. Има и варианти с масло от кестен, шафран и различни цветя. Такива масла не пожълтяват толкова с времето, както понякога се случва с лененото масло, но пък и създават по-тънки бои, които не са толкова издръжливи.

маслени бои сини нюанси

Кои са най-важните характеристики на маслените бои за рисуване?

Ето на кои качества на маслените бои е добре да обръщате повече внимание:

  • Добра пропорция и качество на съставките – без добро количество пигмент, боите просто не биха могли да създадат добра цветна картина.
  • Да се смесват добре – много техники разчитат на смесването на бои. Затова е важно при смесване на две и повече маслени бои да не се получава разводнен краен резултат. Трябва да запазват и цветността си.
  • Издръжливост на светлина – при излагане на светлина, боите трябва да запазват качествата си върху платното. Дори при размесване на цветовете, те трябва да се отличават, а не да избеляват на светло.
  • Скорост на съхнене – важно е да знаете колко време отнема на боите да изсъхнат. Това е от особено значение при рисуване на няколко различни слоя. Скоростта на съхнене се определя от състава на боите. Ако един слой не е напълно изсъхнал, това може да доведе до напукване при добавяне на следващия.
  • Текстура и консистенция – при налагане на платното, боите трябва да създават добра кремообразна текстура, която запазва своята консистенция. Не е добре, когато пигментите се отделят от маслото, както и когато текстурата на боята се променя. Боите трябва да се нанасят лесно, независимо от това какъв инструмент се използва.

Кои са основните цветни гами при маслените бои?

Има няколко основни цветни гами при  боите. Добре е да се запознаете с тях, защото се ползват за различни ефекти и цели.

Топлите цветове маслени бои създават ефект на близост на картината, в сравнение със студените. Топлите цветове създават тази оптична илюзия за близост, която художниците използват за привличане на вниманието към определени части от картината.

Студените гами в маслените бои, обратно на топлите, създават ефект на отдалечаване от наблюдателя. Наслагването на такива тонове на заден фон кара тази част от една картина да „се отдръпва“ назад, за да могат да изпъкнат елементите от нея, нарисувани с топли тонове.

Прозрачни бои пък позволяват допълнително изсветляване, тъй като светлината може да проникне до долните им слоеве. Доста често художниците започват с по-светли тонове в основните слоеве и завършват с тъмни слоеве отгоре.

Непрозрачните бои са гъсти и не пропускат светлина в долните слоеве. Те създават по-матов изглед и обикновено се нанасят с по-тъмни цветове отдолу и по-светли отгоре.

Маслените бои са интересно средство за рисуване. Колкото повече знаете за тях, толкова по-добре може да ги използвате в собствени творби, както и да разберете идеята зад някои от класическите творби на добре познати майстори от миналото.