Ако е настъпил моментът да продадете жилището си, има няколко неща, които трябва да направите, ако искате да го продадете по-бързо.

1. Обявете реалистична цена
Помнете, че няма непродаваем имот. Всеки имот, без значение от квадратурата, локацията и типа строителство има своите купувачи. Тънкостта е да обявите вашия имот на адекватна за пазара цена.
Как да го направите?
Най-добрият вариант е да се обърнете към някоя агенция за недвижими имоти като Arco Real Estate и да помолите брокерите да ви направят реална оценка. Така няма да се водите от собствените си емоции за годините, които сте изкарали в това жилище, няма да ви влияят мненията на съседи и приятели, нито разни обяви, които срещате в интернет пространството.
Брокерите от агенциите за недвижими имоти могат да ви помогнат с определянето на цената, като огледат имота и вземат предвид състоянието на пазара към момента.

2. Жилището ви ще привлече повече купувачи, ако изглежда добре
Правилото при всички продажби е продуктът да привлича купувача. Това правило важи и при продажбата на имоти, затова, преди да го предоставите за огледи е добре да му направите лек, освежителен ремонт и да го почистите добре.

3. Освободете стаите от всички излишни мебели и предмети
Колкото по-малко мебели има в жилището, толкова по-просторно изглежда то. Освен това, по-малкото мебели дават възможност на потенциалните купувачи да си представят мислено техните мебели във вашия дом.

4. Проветрете добре жилището преди огледите
Няма нещо по-отблъскващо за купувача от това имота, в който е отишъл на оглед да мирише неприятно.

5. Помислете за светлината
Колкото повече светлина има в имота, толкова по-добре са настроени към него купувачите. Затова преди огледа отворете прозорците и дръпнете пердетата, за да влиза колкото се може повече светлина.

6. Когато показвате жилището, първо започнете от най-непривлекателно изглеждащата стая и завършете огледа в най-привлекателната. Доказано е, че този начин на представяне на жилището оказва доста голям психологически ефект на потенциалните купувачи.

7. По време на огледа нека в жилището да присъствате само вие, брокера ви (ако ще го продавате с помощта на агенция за недвижими имоти) и купувача. Не е добре идея по време на огледите да присъства цялото ви семейство, тъй като това създава усещане у купувача, че се натрапва и той ще побърза да си тръгне.

8. Не разказвайте спомени, истории за семейството си, не показвайте снимки по екскурзии и т. н. Купувачът не ви е дошъл на гости, а да купи (евентуално) жилището ви. Затова бъдете любезен, усмихвайте се, отговаряйте на въпросите, ако ви попитат, но без да изпадате в досадни детайли и подробности.

9. Вземете решение дали сами ще продавате имота си или ще се обърнете към брокерска агенция. Ако изборът ви е агенция, тогава трябва да изберете само една компания, на която да се доверите.

10. Никога не се съгласявайте на оглед, без брокера ви да присъства.
Ако имате нужда съвет или професионална помощ при продажбата на вашия имот, ние от http://www.arcoreal.bg/ можем да ви бъдем от полза!