Facebook е най-голяма социална мрежа, в която профили имат повече от 2,5 млрд. души.  Освен че популярната платформа е място, където хората да общуват и да се забавляват, за много бизнеси това е начин да рекламират своите продукти и услуги. При това доста успешно. Facebook позволява да таргетирате потребителите, на които ще рекламирате, по много специфични критерии, а освен това може да измерите много точно постигнатите резултати. Facebook рекламите помагат да постигате повече продажби и да популяризирате своя бранд. 

Разбира се, много компании вече са открили предимствата на този тип реклама и влагат сериозни бюджети. Това създава голяма конкуренция, а от там и цената на рекламните кампании става по-висока. За да се отличите от конкуренцията, а и за да постигате високи резултати, едно от най-важните неща – това е дизайнът на рекламата.

Защо дизайнът е важен?

Вероятно дизайнерите и маркетинг специалистите могат да изпишат хиляди страници по въпроса. Но не е нужно да навлизате в чак такива детайли, за да създавате рекламни кампании. 

Дизайнът е важен, защото той е от решаващо значение дали потребителят ще обърне внимание на вашата реклама. В крайна сметка вие трябва да сте наясно, че хората са залети с всякаква информация в социалните мрежи. Те скролват бързо и спират само на нещата, които наистина са им харесали, привлекли са интереса им. Затова трябва да се постараете рекламата ви да е грабваща. Защото в противен случай потребителят няма нито да прочете предложението ви, нито да отиде на сайта ви или да изпрати запитване. 

Дизайн съвети за забележителни facebook реклами 

Специалистите по графичен дизайн знаят някои успешни трикове, с които да привлекат вниманието на вашата аудитория. Ето и някои от тях:

Използвайте ярки и отличаващи се цветове 

Ярките цветове умеят да грабват интереса. Подсъзнателно те ни провокират да обърнем повече внимание на изображението, което значително увеличава и възможността да прочетем текста и да извършим някакво действие – да купим, да разгледаме сайта, да изпратим запитване и т.н. 

Покажете продуктите си в действие

Facebook рекламата е чудесно място да покажете как изглеждат продуктите ви или както правят те. Потребителите се ангажират много повече от изображения, в които продуктът е в някаква ситуация или човек го употребява, вместо от обикновена снимка на бял фон. Бъдете креативни и това ще ви се отплати. 

Използвайте изображения с хора

Това не винаги е приложимо, но ако е, непременно използвайте изображения с хора. Ако продавате кафе, си използвайте снимка, в която група приятели пият сутрешното си кафе. Колкото по-усмихнати, ведри и щастливи са те, толкова повече това ще предаде емоцията и към хората, на които промотирате вашия продукт. Не забравяйте, че хората са социални същества, те обичат да копират останалите и искат да приличат на тях. Това е сериозна подсъзнателна мотивация да направят покупка, за да се почувстват и те по този начин. 

Вкарайте посланието в изображението

Още един трик е да вкарате рекламното си послание, с други думи стойността, която предлагате на потребителите директно в самото изображение. Те първо ще погледнат него, преди да решат дали да прочетат текста. Затова хитър трик е да вкарате кратък текст в изображението. Това може да  бъдат процентите отстъпка  или, че сте пуснали нова колекция. Тук е важно да уточним, че текстът трябва да бъде възможно най-кратък. Facebook позволява максимум 20% от цялото изображение да бъде текст. Ако надхвърлите тези проценти, може рекламата ви да не бъде одобрена или да се показва на значително по-малко хора.

Това са няколко лесни начини, по които може да направите facebook реклами си по-атрактивни и съответно по-успешни. Иска се практика, за да разберете какво точно кара вашата таргет аудитория да взаимодейства с рекламите ви. Затова винаги е добре да се обърнете към професионален дизайнер, който да ви помогне и да създаде креативни реклами, с които брандът ви да се отличи.