Дигитална агенция или фрийлансър – на кого да поверите рекламата си?

Дигитална агенция или фрийлансър – на кого да поверите рекламата си?

Разполагате със собствен онлайн магазин? Или наскоро взехте решение да дигитализирате вече развития си бизнес? И в двата случая, вашият успех е невъзможен или поне трудно постижим без адекватна реклама. 

Рекламната дейност е интернет е жизненоважна, за да направите така, че вашата компания да бъде видяна и разпозната от вашите потенциални клиенти, а продуктите и услугите, които предлагате – да достигнат до нуждаещите се от тях таргетирани потребители. 

Много често собствениците на бизнеси решават, че могат да се справят сами с рекламата. Инструментите в онлайн рекламата – Facebook Manager, Google Ads и т.н. – в действителност изглеждат лесни и достъпни. Само че когато преминете към реална работа с тях, осъзнавате колко много неща не знаете, колко действия предприемате на свой риск и без нужната квалификация, та в крайна сметка популяризирането на вашия бизнес съвсем не успява. 

Ето защо прибягването до услугите на професионалисти, които се занимават с онлайн реклама, е наложително. В тази връзка, съвременните собственици на интернет бизнеси имат две основни опции – да наемат фрийлансър или да се доверят на експертна дигитална агенция. 

За да разберете как да изберете дигитална агенция, прочетете тук, където се изтъкват доста добри насоки и съвети. Преди това обаче е важно дали предпочитате да работите с такава, или да заложите на фрийлансър. 

За тези от вас, които не са наясно, уточняваме, че фрийлансъри са специалисти, които работят на свободна практика. Сред тях има и огромен брой експерти в сферата на онлайн рекламата. Въпросът е заслужава ли си да се доверим на един човек или е по-уместно да заложим на професионална дигитална агенция. Истината е, че е въпрос на гледна точка, макар и в повечето случаи специалистите съветват все пак да изберете дигиталната агенция. Но в действителност, предимства и недостатъци може да се намерят и в двете алтернативи. 

1.  Да изберем фрийлансър 

  • Предимства. На първо място, услугите им почти винаги са много по-ниски. Това е добре дошло за новостартирали бизнеси с ограничен бюджет. Разбира се, ние ви съветваме да не забравяте, че качественото изпълнение за задачата е нещо, за което трябва да сте много по-внимателни и бдителни, отколкото по въпроса за спестяването на разходи. Едновременно с това, предимство на фрийлансърите е, че понякога комуникацията е по-бърза и достъпна от тази с дигитална агенция. Свободните агенти нямат работно време и почти винаги са склонни да откликват извън нормалното работно време през деня, а освен това те отговарят по-бързо. В дигиталната агенция има твърде много длъжности, през които да минете, за да достигнете до човека, който ви е нужен за въпрос или консултация. 
  • Недостатъци. Ако останем на въпроса с парите, трябва да отбележим, че за съжаление, някои фрийлансъри продължават да работят в „сивата икономика“. Те не осчетоводяват разходите си, а с това вие като фирма губите, защото няма да получите фактура, с която вие да осчетоводите своя разход за реклама. Сериозен недостатък е липсата на сигурност, ако работите с фрийлансър. Той може и да покажете своите проекти, но реална представа за опита му трудно ще добиете. Нещо повече – ако той се разболее или няма възможност да свърши работата, няма кой да го замести и поеме задълженията му, защото е самостоятелен агент. 

2. Да изберем дигитална агенция:

  • Недостатъци. Основен недостатък е по-високата цена и по-бавната комуникация, както и големият набор от клиенти, с които работи. С тези причини обаче сякаш се изчерпват  доводите за това да не избирате дигиталната агенция. 
  • Предимства. Те са много повече от недостатъците. Ако изберете дигитална агенция, можете бързо и лесно да проверите нейния рейтинг. Нещо повече – за качеството на работата й разбираме от клиентите, с които е работила. 

Освен това, в дигиталната агенция работят всякакви други специалисти, тоест ако изникне проблем или задача извън рамките на рекламата, ще има кой да ви помогне. Дигиталната агенция ще ви издаде фактура, а в случай на нередност, има канален ред, по който успешно да си търсите правата. Последно, но не по важност дигиталната агенция има много по-голям технически ресурс и би могла да се справи с рекламата много по-успешно от фрийлансъра.