Чувствате се уморени и търсите подходящо място където да релаксирате от служебните отговорности и суетата на ежедневието. Идва момент когато всички ние изпитваме нуждата да идем на ново място с различен пейзаж. Разбира се идва досадният момент с подреждането на багажа и планирането на почивката. Подготовката за дадено пътуване винаги е изпълнено със стрес.

Обаче ако пропуснем предварителното планиране на почивката си, рискуваме след това тя да бъде още по-стресираща. Зле планираната почивка може не само да ни развали настроението, но и да ни коства сума пари. Затова доброто планиране и избора на място за отсядане не бива да се подценява и трябва да се подходи внимателно към него. За да си спестим ненужни разочарования и разходи по време на отпуска, добре е да следваме някои стъпки при планирането на почивката си.

Да изберем стила на своята почивка

Без съмнение всяка почивка ще ни откъсне от монотонността на ежедневието и напрежението. Но всеки е различен и се нуждае от различен тип почивка. Почивката може да бъде няколко вида. Тя може да включва дълбоко потапяне в една различна култура и запознаване с едни различни културни особености и традиции. Почивката може да бъде  бягство от рутината и цялостно релаксиране на тихо място. Или пък тя може да бъде динамично и вълнуващо приключение, изпълнено с екстремни преживявания. Решете какво искате: дали предпочитате безгрижно да се излежавате на плажа, или да прекарвате повече време навън, докато разглеждате различни забележителности.

Да решим от кои услуги се нуждаем

Преди да направим резервация, добре е да преценим как планираме да прекараме почивката си и кое място предлага услуги и атракции подходящи за нас. Изборът ни зависи и от това с кой пътуваме. Ако пътуваме с деца например, добре е да потърсим хотел, който е приспособен за семейства с деца. Тоест да предлага интересни атракции за деца, като например детска площадка, или пък просторни и звукоизолирани стаи, които имат удобни аксесоари за малки деца. Такъв хотел е Апартхотел Lucky Bansko Spa & Relax. Този апартхотел е разположен в Банско и е подходящ както за романтична почивка за двойки, така и за семейства с деца. Там се предлага безплатно настаняване на деца, нощувката включва закуска за децата. Хотелът има елегантна и комфортна обстановка с луксозно обзавеждане и предлага детски кът с професионални детегледачки, аксесоари за бебета, вътрешни и външни басейни за деца и възрастни и различни атракции.

Да направим проучване

Преди да се спрем на място за престой, добре е да си направим списък от най-добрите хотели, на които сме се спрели и постепенно да стесним списъка до хотела, който най-добре отговаря на нашите изисквания. Тук интернет помага много в това да направим правилен избор на хотел. Туристическите форуми например ни дават най-ясна информация за това какви са услугите  на хотела и неговият външен вид. Това е така, защото снимките на официалните страници на хотелите обикновено са преработени и могат да ни подведат в представата ни за хотела. А що се отнася за отзивите оставени от предишни посетители, някои от тях може да са фалшиви и написани от служители на комплекса.

Проверете доверени туристически сайтове за отзиви за реалното състояние на базата и до какви обекти точно се намира хотела. Там някои гости на хотела също оставят свои собствени снимки на обекта. Уверете се дали избраният ви хотел е на наистина тихо място близо до плажа, както е в описанието или по-скоро ще ви трябва кола, за да стигнете до морето. Също така, ако търсите да включите пътешествия в своята програма за отпуска, потърсете информация дали хотелът организира екскурзии или посещения на забележителности за гостите.

Да определим бюджета за почивката

Хубаво е да помислим и за непредвидени разходи. Няма нищо по-лошо от това  по време на почивката да треперим над всеки похарчен лев и да не можем да се насладим пълноценно на всички възможности, които ни се предлагат. Хубаво е да започнем да пестим няколко месеца преди отпътуването. Това важи особено, ако сме предприели дълго пътуване.

Важното в случая е да отделим пари за това, което е приоритет за нас. Ако искаме да се насладим на нови преживявания като екскурзии, планински и водни спортове като сърфиране и ски, ще се наложи да се лишим от изисканите специалитети, освен разбира се ако не сте гастрономически пътешественици. Проучете града, в който се намира хотела за добри места за похапване или близки хранителни магазини около хотела,  избягвайте главните туристически места, където цените са обикновено по-високи.

Да подготвим чеклист за багажа

За да сме сигурни, че не сме забравили нещо, можем да си приготвим списък на хартия или на телефона със всичко, което смятаме да вземем на почивката.