Как да изберем слънцезащитен крем за нашето бебе?

Как да изберем слънцезащитен крем за нашето бебе?

Как да изберем слънцезащитен крем за нашето бебе?

Източник на изображението: Pixabay

Защо е важно да осигурим оптимална слънцезащита за кожата на бебето?

 С настъпването на лятото вредните UV лъчи стават все по-голяма заплаха за кожата ни. Качествената широкоспектърна слънцезащита е важна част от грижата за кожата през лятото, особено ако говорим за деликатна детска и бебешка кожа.

Както знаем бебешката кожа е много деликатна и се нуждае от козметика, която е едновременно ефективна и предлага нежна грижа. За бебетата е задължителна употребата на специализирана слънцезащита за бебета, която често се открива под етикета “infant”,тоест е подходяща за новородени. 

Как да изберем слънцезащитен крем за нашето бебе?

Източник на изображението: Rawpixel

Според препоръките на някои експерти по педиатрия употребата на слънцезащитен крем за бебе е добре да започне след като бебето навърши 6 месеца. Причината е, че излагането на слънце не се препоръчва изобщо при деца под 6-месечна възраст, чиято кожа е най-уязвима на вредното влияние на слънчевите лъчи. 

Кожата на кърмачетата все още няма способността да произвежда меланин, който представлява  и естествената защита на кожата. 

Също така при нея последният рогов слой на епидермиса е много по-тънък в сравнение с този на възрастен. Поради този факт и роговият слой на бебешката кожа може да абсорбира в по-голяма степен химическите съставки на козметичните продукти.

Освен това изгарянията  в резултат от излагане на слънце в ранна детска възраст водят до риск от развитие на кожен рак в по-късен период от живота.

Оттук можем да заключим колко е важно да не подценяваме качеството на бебешките продукти, тъй като съставките им директно попадат в организма на децата, както и да излагаме разумно децата на слънце.

Друга препоръка на специалистите е за малки деца и бебета да се избират широкоспектърни слънцезащитни продукти, които са с висок фактор-SPF 50, които осигуряват защита и от двата вида лъчи-UVA и UVB.

Как да изберем слънцезащитен крем за нашето бебе?

Източник на изображението:  Pxhere

Както вероятно вече сте чували UV лъчите се делят на UVA и UVB.  

UVA лъчите съставляват голям процент от слънчевите лъчи.Те проникват дълбоко в кожата и могат да я увредят на клетъчно ниво.

Интензивните UVВ  лъчи от своя страна са отговорни за по-сериозните случаи на слънчеви изгаряния през лятото, както и увеличават риска от рак на кожата. Като те са най-силни  между 11 и 15 часа. 

Допълнителни полезни съвети за предпазване на бебешката кожа през лятото:

При новородените излагането на лятно  слънце трябва да е ограничено, така че дръжте вашето бебе възможно най-много време на сянка. 

Облеклото през лятото трябва да е правилно подбрано, за да може едновременно да осигурява прохлада на тялото на детето, но и в същото време да го предпазва от слънцето. 

Леките и широки дрехи от дишащи материи  и шапката с периферия трябва да присъстват задължително в летния гардероб на детето.

За разходките с количка през лятото се препоръчва употребата на чадър или тента за количка с UV защита.

При изпробване на нов слънцезащитен продукт върху кожата на бебе под 6-месечна възраст трябва да сме внимателни, тъй като тя е уязвима към алергични реакции. Препоръчва се първо да се тества малко количество от продукта върху малък участък от кожата на детето.

Как да изберем слънцезащитен крем за нашето бебе?

Източник на изображението: Pixabay

Ако сте с детето на басейн или на море, нанасянето на слънцезащитен продукт се препоръчва да става средно на всеки 2 часа, и също така след потапяне във вода, тъй като част от продукта се отмива. Това важи и за продукти, които са с етикет “водоустойчив”. 

Дори и да използвате подходящата слънцезащита за вашето дете с висок фактор, препоръчва се все пак да избягвате да излагате детето на слънце през моментите на най-силна слънчева светлина.

Важно е да споменем факта, че защитата на детската кожа от слънчевите лъчи не трябва да бъде само през летния сезон, но и през другите сезони, когато имаме интензивни слънчеви лъчи.

Така че не забравяйте да поставите слънцезащитния продукт за бебето в чантата за пътуване през всеки сезон.